Šta uprava Beograda radi kako bi smanjila zagađenje vazduha

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Aleksić)

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je, komentarišući proteste za čistiji vazduh, rekao da je zagađenja bilo i ranije, ali da se sada o tome više govori jer je bolje stanje na poljima koja su pre bila u fokusu, poput nezaposlenosti i plata. Objašnjava šta grad radi kako bismo udisali čistiji vazduh.

I proteklog vikenda u Srbiji se protestovalo, između ostalog, zbog zagađenja vazduha. Zamenik gradonačelnika Beograda kaže da razume građane, ali i ističe da je ekologija sada u fokusu jer su se rešila neka druga pitanja

“Danas imamo u gradu 750.000 zaposlenih, a 2014. je bilo 559.000. Prosečna plata je danas 700 evra, a 2014. je bila 456 evra“, rekao je Vesić i istakao da je ekologija u srednjerazvijenim društvima važno pitanje.

Kaže da treba da rešavamo ekološke probleme, ali da oni postoje decenijama, samo se o njima ranije nije pričalo.

Kada je reč o zagađenju vazduha, najveći problem su, ističe, individualna ložišta.

„Spremni smo da se, kao grad, odreknemo participacije za priključenje na toplovod, a radi se na tome da se i “Srbijagas” odrekne svoje participacije. Motivišemo ljude da se bez ikakve naknade priključe na parno grejanje i da ugase individualna ložišta„, navodi Vesić koji napominje da se polako gase kotlarnice širom grada.   

Drugi problem su automobili i autobusi, a zamenik gradonačelnika očekuje da će se izgradnjom metroa i proširenjem mreže BG voza i to rešiti, do 2030. godine.

Grad želi i da smanji porez na imovinu zgradama koje su energetski efikasne.

Grade se postrojenja za preradu otpadnih voda 

Kako je istakao problem nije samo vazduh, već i zagađenje vode. 

„Mi smo upravo u procesu izgradnje pet fabrika za preradu otpadnih voda, što nije rađeno decenijama“, kaže Vesić.

Ovakva postrojenja se grade u Velikom selu, Ostružnici, Obrenovcu, Lazarevcu, Sopotu, Mladenovcu i Grockoj.

Objašanjava da trenutno imamo 100 direktnih ispusta kanalizacije u Savu i Dunav, odnosno 60.000 olimpijskih bazena fekalija. 

„Kada izgradimo te fabrike, rešićemo problem zagađivanja reka„, poručio je Vesić.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti