Po prvi put na svetu solarna energija podmirila potražnju za strujom u Južnoj Australiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Solarni paneli na krovovima kuća u Južnoj Australiji proizveli su više električne energije nego što je potrošačima bilo neophodno. Elektromreža ove regije postala je prva na svetu koja je generisala više električne energije iz obnovljivih izvora nego što je bilo potrebno i to su uspeli da ostvare u pet različitih dana u nekoliko nedelja.

Kako prenose svetski mediji “negativna potražnja” doprinela je tome da se višak zelene energije izveze drugim australijskim saveznim državama.

Niz dana „negativne potražnje“ počeo je u nedelju, 26. septembra, kada je ponuda za dva i po sata nadmašila potražnju. Zanimljivo je to da se povećana proizvodnja svaki put dešavala tokom vikenda.  

Solarni paneli na krovovima doprinose dekarbonizaciji elektromreže Južne Australije, a ujedno i snižavaju cenu energije.

Stručnjaci iz ove oblasti se nadaju da će u bliskoj budućnosti obnovljivi izvori energije proizvoditi dovoljnu količinu struje koja će zadovoljiti potrebe Južne Australije tokom većeg dela dana. 

Posebno ih raduje to što se čini, da će upravo ovaj deo države biti predvodnik u tranziciji ka zelenim i čistim energijama.

Čini se da Australija krupnim koracima korača ka tome da ispuni zacrtani cilj i postane ugljenično neutralna i da energiju dobija iz obnovljivih izvora. U nekim delovima države, lokalne samouprave subvencijama podstiču postavljanje solarnih panela i izgradnju malih solarnih elektrana koje se lako priključuju na elektromrežu i doprinose proizvodnji zelene energije.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti