Australija u otpadnim vodama vidi potencijal za proizvodnju vodonika

Foto-ilustracija: Pixabay

Australijski naučnici sa Univerziteta Monaš u saradnji sa komunalnim preduzećima rade na jednom inovativnom projektu. Naime, oni trenutno istražuju mogućnost da otpadne vode iskoriste za proizvodnju vodonika.

Prema planovima, ideja je da se već korišćena voda koristi kao sirovina za proizvodnju vodonika, a on će biti dobijan metodom elektrolize vode i  trenutno se radi na razvoju inovativnih rešenja za to.

Elektroliza vode je postupak pri kom električna energija razlaže vodu na kiseonik i vodonik. Ukoliko se tokom ovog postupka korisiti električna energija koja je dobijena iz obnovljivih izvora energije (OIE), ovako dobijeni vodonik naziva se zelenim. Jedan od ciljeva Australije je da u budućnosti postane vodeća zemlja kada je u pitanju proizvodnja zelenog vodonika, pretpostavlja se, da će u procesu eletrolize otpadnih voda koristiti energiju dobijenu iz OIE.

Količina otpadnih voda koja je trenutno dostupna za upotrebu daleko je veća od količine potrebne za elektrolizu vode za proizvodnju vodonika – kaže profesor Sivang Džang, jedan od članova tima, prenosi PV Magazin.

Nakon prečišćavanja, otpadne vode u Australiji, koriste se za navodnjavanje, a kako je obim prečišćenje vode veoma konzistentan, to je obećavajući resurs za elektrolizu vode.

Energetska zajednica je nedavno objavila studiju u kojoj je glavni fokus, upravo, proizvodnja i upotreba zelenog vodonika koji će odigrati važnu ulogu na putu ka postizanju klimatske neutralnosti, zato i ne treba da čudi što mnoge zemlje masovno počinju da ga proizvode. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti