Australija i Nemačka potpisale savez za zeleni vodonik

Australijska i nemačka vlada najavile su novu alijansu zelenog vodonika koja će uraditi procenu za dalji razvoj lanaca snabdevanja vodonikom.

Sporazum je postignut između Ministarstva za spoljne poslove za trgovinu i industriju, nauku, energiju i resurse Australije i Saveznog ministarstva obrazovanja i istraživanja Savezne Republike Nemačke. Sporazum uključuje zajedničku studiju izvodljivosti o potencijalu za bližu saradnju i budući razvoj lanca snabdevanja vodonikom između dve zemlje.

Ključne tačke:

– Australija i Nemačka su se složile da ispitaju održivost industrije snabdevanja vodonikom
-Vodonik nosi više energije od prirodnog gasa, ali njegovo sagorevanje ne proizvodi emisiju ugljenika
– U čitavoj zemlji su u toku ispitivanja koja koriste vodonik za čistiju energiju

Studija će proceniti trenutne mogućnosti tehnologije vodonika i mogućnosti za istraživanje u lancu snabdevanja, kao i australijski potencijal za proizvodnju vodonika i nosača energije na bazi vodonika iz obnovljivih izvora za izvoz u Nemačku i na povezana tržišta.

Photo: Wikipedia/EERE

Takođe će istražiti ekonomske, tehnološke i regulatorne zahteve za transport i promet vodonika i nosača energije zasnovanih na vodoniku proizvedenih iz obnovljivih izvora i identifikovati ekonomske, naučne, tehnološke, regulatorne i logističke prepreke izvodljivosti lanca snabdevanja, kao i poslovni model za vodonik i nosače energije zasnovane na vodoniku proizvedene iz obnovljivih izvora.

„Istraživanje mogućnosti za buduću saradnju u komercijalnim operacijama i ulaganja u proizvodnju vodonika su od vitalnog značaja ako Australija želi da shvati značaj ekonomske koristi i mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta koje vodonik donosi“, komentarisao je Simon Birmingham, australijski Ministar trgovine, turizma i investicija.

„Ova studija pokreće razvoj budućeg lanca snabdevanja vodonikom sa Nemačkom, što bi Australiji moglo doneti i do milijardu dolara zarade od izvoza i pomoći joj da ispuni sve svoje ambicije o čistoj energiji.“

Australijski ministar za energetiku i smanjenje emisije Angus Tejlor, naveo je da buduća australijska industrija vodonika ima potencijal da generiše 7.600 novih radnih mesta do 2050. godine, a najviše u regionalnoj Australiji, što će se odraziti pozitivno i na BDP. „Zbog toga je australijska vlada odobrila više od 500 miliona američkih dolara za podršku razvoja ove industrije“, objasnio je Tejlor.

Čisti vodonik je transformaciono gorivo koje se može koristiti za pogon vozila, proizvodnju toplote i električne energije i kao hemijska sirovina u glavnim industrijskim granama.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti