Da li je ovo limuzina koja će srušiti „Teslu“?

Američka firma Lucid Motors predstavila je svoj luksuzni električni automobil – limuzinu Air, koja može da se pohvali snagom od preko 1.000 „konja“ i autonomijom od preko 800 kilometara. Ovo je prvi ozbiljan udarac „Tesli“ i po ceni i po karakteristikama automobila. Ovo su do sada najbolje performanse kada je u pitanju automobil na električni pogon, a njegova cena ne prelazi 160.000 dolara.

U poslednjih nekoliko godina, u Americi se dešava pravi bum kada je reč o elektrifikaciji vozila, gde kao pečurke niču kompanije koje nude svoje prve automobile sa električnim pogonom.

Najpoznatija je svakako „Tesla“, a zatim kompanija „Nikola“, „Rivian“, „Lordston motors“, a sada im se pridružuje i firma „Lusid motors“ sa  svojim prvim projekatom koji je po mnogo čemu fantastičan.

„Pogonski sistem u Dream Edition izdanju pruža gotovo neverovatnih 1.080 konjskih snaga, pogon na sva četiri točka, ubrzanje od 0 do 100 kilometara na čas za manje od tri sekunde, a sve to po ceni od 161.500 dolara“, kaže marketing menadžer Johan Peter.

One sa nešto skromnijim ambicijama zadovoljiće i Air Grand Touring verzija, koja raspolaže sa 800 konjskih snaga, ali zato obećava autonomiju od preko 800 kilometara. Njena cena iznosi 131.500 dolara.

Za „plići“ džep verzije „Air Touring“ i „Air“

„Ako ipak ne želite da potrošite više od 100.000 dolara za luksuznu elektro-limuzinu, tu je Air Touring verzija koja obezbeđuje 620 konjskih snaga i 650 kilometara autonomije po ceni od „samo“ 87.500 dolara“, navodi konstruktor Don Raden.

Najskromnija verzija je Air koja startuje sa cenom od 52.100 dolara sa elektromotorom od 400 konjskih snaga koji pokreće zadnje točkove. Zahvaljujući baterijama kapaciteta 75 kilovat časova, obezbeđena je autonomija od oko 385 kilometara.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti