Stari način odlaganja otpada u deponiji „Vinča” odlazi u zaborav

Foto: Beoinfo

U okviru kompleksa deponije „Vinča” u toku je završetak druge faze kompletnog projekta deponije, kao i pokretanja sistema toplane i energane. U ovim postrojenjima dobija se toplotna i električna energija iz komunalnog otpada, postrojenje za dobijanje električne energije iz deponijskog gasa, postrojenje za tretman građevinskog otpada i postrojenje za tretman procednih voda, kao i novu sanitarnu deponiju komunalnog otpada i inertnog otpada. 

Ivana Vilotijević, gradska sekretarka za zaštitu životne sredine, istakla je da je nekadašnja „crna tačka” u Evropi, koja je tu postojala više od 40 godina, a sada je siva i sve više se približava zelenoj. 

“Očekuje se da će u oktobru započeti proizvodnja toplotne i električne energije iz našeg komunalnog otpada. Kompletno je urađen toplo-dalekovod Konjarnik–Vinča i tih devet kilometara su već u svojoj funkciji”, rekla je Vilotijevićeva.

Ona je naglasila da je ovaj projekat 2019. godine proglašen najboljim ekološkim projektom u Evropi.

Pročitajte još:

“Sertifikat koji smo za taj projekat dobili od Evropske unije (Gold standard sertifikat) omogućiće da Grad Beograd dobija 500.000 evra godišnje za njegovu realizaciju. Beograđani na današnji dan treba da budu svesni da je stara deponija „Vinča”, odnosno stari način odlaganja otpada otišao u zaborav”, istakla je gradska sekretarka za zaštitu životne sredine, navodi se na sajtu grada.

Ona je navela da se danas može videti šta je sve urađeno u prve dve faze projekta na kompleksu deponije „Vinča”, a posebno kako funkcioniše reciklažni centar, gde stiže sav građevinski otpad čijom preradom se dobija agregat koji je dobio sertifikat i može da se koristiti za nekategorisane puteve.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti