Stanje vodostaja nakon proglašenja redovne i vanredne odbrane od poplava

Foto-ilustracija: Pixabay (bohemianbikini)

Nakon što je proglašena vanredna odbrana od poplava na više lokacija u Srbiji, posebno u Novom Pazaru, Tutinu i Prijepolju, situacija je stabilizovana. Zbog dugotrajnih obilnih padavina i naglog porasta vodostaja ukinuta je redovna odbrana i proglašena vanredna odbrana od poplava na reci Ibar i Raška na Vodnoj jedinici ,,Ibar-Kraljevo, Novi Pazar’’ sektor M.12.

Direktor JVP „Srbijavode’’, istakao je da je poplavni talas najviše pogodio Novi Pazar, ali da je situacija trenutno pod kontrolom i da su se reke vratile u svoja korita. Kako navodi, sprovedene su određene mere na reci Lim u Prijepolju, a postavljen je i zaštitni mobilni sistem.

,,Na vodnoj jedinici „Lim-Prijepolje“ uvodi se redovna odbrana od poplava na reci Grabovici u Sjenici na sektoru S.7. u dužini od 0,7 km’’, rekao je direktor.

Iako se očekivala stabilizacija, svi ljudi i oprema ostali su na terenu, zbog kontrole i sigurnosti.

„Imamo redovnu odbranu, kada imamo naznaku od RHMZ-a da će doći do porasta i tada se obilaze svi lokaliteti, a kada vodostaj poraste i ispune se određeni kriterijumi proglašava se vanredna odbrana od poplava i tada su službe 24 sata na terenu i sprovode mere zaštite. Ukoliko se proceni da nema dovoljno resursa i ljudstva onda je predlog da se proglasi vanredna situacija, kako bi mogli da se koriste svi resursi lokalne samouprave, Vojske Srbije i policije’’, rekao je direktor objašnjavajući koja tri stepena odbrane postoje.

Prema njegovim rečima, službe JVP „Srbijavode“ i nadležnih vodoprivrednih preduzeća prate kretanje promena nivoa vode na terenu, kao i promene stanja na odbrambenim linijama. Na područjima gde su evidentirana kritična mesta i gde su na snazi Naredbe za vanrednu odbranu od poplava, ukoliko bude potrebno angažovaće se dodatno ljudstvo i mehanizacija u cilju sprečavanja plavljenja područja i nastanka oštećenja zaštitnih vodnih objekata.

Direktor je istakao da je potrebno raditi na edukaciji i podizanju svesti građana.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti