Zbog izlivanja reka vanredno u Tutinu, Novom Pazaru i Prijepolju 

Foto-ilustracija: Pixabay

Posle obilne kiše izlile su se reke na području Raške, Novog Pazara, Tutina, Prijepolja, na Kosovu i Metohiji i na severu Crne Gore. Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas neće raditi. Reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju.

Na slivu Zapadne Morave proglašena vanredna odbrana od poplava

Usled obilnih padavina koje su pogodile i grad Čačak, došlo je do podizanja nivoa reka na teritoriji grada, a na slivu Zapadne Morave proglašena je vanredna odbrana od poplava.

Prema rečima načelnika Štaba za vanredne situacije grada Čačka, Bratislava Zečevića, do izlivanja reka nije došlo i situacija je stabilna.

Selo Katrga, koje je krajem avgusta delimično bilo poplavljeno izlivanjem lokalnim potoka, sada nema problema, jer se reagovalo na vreme i moguća izlivanja su sprečena.

U Novom Pazaru od jutros stabilno, reke u koritima

Situacija u Novom Pazaru od jutros je stabilna, vodostaj Raške, Jošanice i Trnavice je visok, ali su reke u koritima.

Koordinator Kriznog štaba Ismail Dupljak rekao je za RTS da su se reke povukle u svoja korita, ali da se situacija prati iz časa u čas.

„Mi smo u pripravnosti, u stalnoj smo komunikaciji sa Sektorom ѕa vanredne situacije i nadamo se da dalje neće biti problema“, rekao je Dupljak.

Prema njegovim rečimam, JKP „Vodovod i kanalizacija“ radi sa smanjenim kapacitetom, tako da viši delovi grada danas neće imati vodu.

Raste vodostaj Lima kod Prijepolja i Ibra kod Raške

Na Limu kod Prijepolja vodostaji će u narednih 12 sati biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplava, a na Ibru kod Raške sa dostizanjem i prevazilaženjem granice redovne odbrane od poplava u naredna 24 sata, upozorio je RHMZ.

Na Dunavu vodostaji se nalaze oko i nešto ispod niskih plovidbenih nivoa, navodi se na sajtu RHMZ-a.

U Tutinu se utopilo dvogodišnje dete koje je upalo u reku. U tom gradu proglašena je vanredna situacija, a u Novom Pazaru i Prijepolju je uvedena vanredna odbrana od poplava. U pomoć je stigla i Vojska Srbije.

U Raški je Trnava odnela mostove, puteve i poplavila kuće.

Osnovne i srednje škole na teritoriji grada Novog Pazara danas neće raditi, dok predškolske ustanove neće biti zatvorene. Razlog je, kažu nadležni, što se tokom noći očekuju velike količine vode sa okolnih planina.

Zbog obilnih padavina, reka Lim izlila se na tri lokacije u Prijepolju – u Brodarevu, Ivanju i Zalugu.

U Brodarevu su poplavljeni sportski tereni i vodena stihija preti da ugrozi Vatrogasni dom, u Ivanju se voda izlila na lokalni put koji prolazi uz obalu, dok je u Zalugu poplavljeno poljoprivredno zemljište.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti