Šta je Zelena nedelja i na koji način se obeležava?

Zakoni u oblasti zaštite životne sredine se u velikoj meri odražavaju na naš život – poboljšavajući ili upropaštavajući kvalitet vode koju pijemo ili kvalitet vazduha koji udišemo, štiteći prirodu ili dozvoljavajući njeno razaranje, podstičući reciklažu i efikasno ustrojen sistem upravljanja otpadom ili ne mareći za neodgovoran odnos ljudi prema njihovom okruženju.

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska unija nastoji da svoje zakonodavstvo uobliči prema postulatima održivog razvoja. Ipak, kako bi zeleni zakonski akti zaista imali željeni odjek u zajednici, oni ne bi trebalo da budu tek mrtvo slovo na papiru već bi trebalo da se dosledno sprovode. Razmišljajući o pitanjima kao što su da li su oni zaista važni, koje su njihove koristi za građane i kako izgleda njihova uspešna implementacija, Evropska unija je odlučila da Zelenu nedelju 2019, koja će se održati u periodu od 13. do 17. maja, posveti upravo podizanju svesti o neophodnosti potpunog važenja zakona u oblasti zaštite životne sredine u praksi.

Događaji pod njenim okriljem se ove godine organizuju pod sloganom „Preduzmi inicijativu! Primenjivanje ekološkog zakonodavstva“. Prethodnih godina Evropska unija je usmeravala fokus Zelene nedelje na cirkularnu ekonomiju i nultu proizvodnju smeća, zdravlje i biodiverzitet, zelene poslove za zeleniju budućnost…

Ovogodišnja manifestacija je bila svečano otvorena u ponedeljak konferencijom „Od zakonske odredbe do moje čiste okoline“ u Varšavi, prestonici Poljske.

U okviru Zelene nedelje, u Briselu, u Belgiji, od srede do petka sastajaće se visoki evropski zvaničnici, a biće dodeljene i LIFE nagrade namenjene projektima za očuvanje prirode, životne sredine i klime. Vođe timova predstaviće svoje ideje novinarima 15. maja, a dan kasnije organizatori će upriličiti ceremoniju proglašenja najinovativnijih, najinspirativnijih i najuspešnijih rešenja u sve tri kategorije. U okviru LIFE nadmetanja, i publika je imala pravo da glasa i nagradi svoj omiljeni projekat!

Na zatvaranju, takođe u Briselu, biće izneti politički zaključci učesnika.

Iako Srbija još nije članica Evropske unije, svakako bi trebalo da naučimo poneku lekciju predavača u Zelenoj nedelji 2019, pre svega zbog napretka u otvaranju Poglavlja 27.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti