Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida

Foto: Vlada Republike Srbije

Izrada Integrisanog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Srbije, ujedno je izrada ključnog dokumenta kojim će biti određeni dinamika i koraci u procesu energetske tranzicije Srbije.

O pomenutom planu, kao i o reformama u energetskom sektoru i unapređenju zakonodavnog okvira u oblasti energetike, razgovarali su ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović i direktor Sekretarijata Energetske zajednice Artur Lorkovski.

Ministarka je tom prilikom potvrdila značaj izrade ovog plana i rekla da će se njime uskladiti ciljevi u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE), povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Ona je navela da je cilj da se kroz javnu raspravu i konsultacije sa Energetskom zajednicom dobije što kvalitetniji dokument, dodavši da se očekuje da uskoro budu usvojene i izmene i dopune Zakona o korišćenju OEI, koje će stvoriti uslove za sprovođenje aukcija za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora.

Pročitajte još:

Prema njenim rečima, ismene će omogućiti da se povećavaju kapaciteti iz OIE, a da se istovremeno obezbedi pouzdan rad elektroenergetskog sistema, što je ključno za održivost energetske tranzicije.

Na sastanku je bilo reči i o planiranim aktivnostima koje se odnose na prenošenje evropskih direktiva u domaće zakonodavstvo, daljim koracima u reformisanju energetskih preduzeća i primeni propisa u vezi sa funkcionisanjem tržišta prirodnog gasa i električne energije.

Lorkovski je rekao da Srbija napreduje na putu ka ekonomiji sa nultom emisijom ugljen-dioksida, pri čemu je izrazio zadovoljstvo zbog toga što su izrađene izmene i dopune Zakona o korišćenju OIE koje otvaraju put za prve aukcije i podstiču korišćenje obnovljivih izvora energije.

,,Sekretarijat pozdravlja i skoru finalizaciju nacrta integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu i otvoren je za pružanje pomoći Srbiji u osmišljavanju i primeni tog plana’’, istakao je direktor Sekretarijata.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti