„Leteći Holanđanin“ električnim autom putuje svetom praznog novčanika

Foto: Vibe Vaker

Jedan san. Jedan čovek praznog novčanika. Jedan automobil bez emisija štetnih gasova. Tri kontinenta. Milioni priča – koje kreiraš i pokrećeš ti.

Na koji način?

Holanđanin Vibe Vaker se 15. marta 2016. godine, u okviru projekta Plug Me In (Priključi me!), iz rodne Holandije otisnuo put Australije električnim automobilom. Misija njegovog neobičnog putovanja je da na globalnom nivou promoviše održivi razvoj i „zeleni“, električni vid transporta. Putem njegove web-stranice imate mogućnost da mu ponudite napajanje energijom – bilo njegovih kola obezbedivši mu pristup stanici za punjenje električnih vozila, bilo njega samog ponudivši mu krevet za odmor i/ili obrok. Upravo ovde počinje vaša uloga u ispisivanju „miliona priča“.

Na osnovu ponuda koje dobije, on odlučuje o nastavku svoje rute. Obratilo mu se preko 1000 ljudi voljnih da ga „priključe“ na punjač ili ugoste. Oni dolaze iz preko 45 zemalja sa 5 kontinenata – njegova ideja proširila se i izvan granica planirana tri.

Foto: Vibe Vaker

U svim državama koje obiđe posećuje ekološke organizacije i kompanije i prisustvuje događajima posvećenim održivom razvoju. Avanture na svom putu dokumentuje video-kamerom a snimke postavlja na svoj kanal na društvenoj mreži YouTube. Kada završi putovanje, uhvaćene trenutke planira da objedini i napravi dokumentarni film o svojim saznanjima o ekologiji.

Konačni cilj mu je upoznavanje novih ljudi, otkrivanje novih mesta i promocija održivosti i alternativnih rešenja u svakodnevnom životu. Do sada je posetio više od 28 država, a neka od stajališta bile su mu Belarusija, Indija i Mjanmar.

Ne bira domaćine iz zemlje odmah ispod one u kojoj boravi u datom momentu, već se kreće u cik-cak i „zeza po celom svetu“. Na samom početku pratioci su ga preko Nemačke i Švajcarske poslali u Italiju, odakle se zaputio severno u Skandinaviju, do Severnog rta. Na jug se vratio preko Rusije, baltičkih zemalja, Poljske i Ukrajine.

Automobil za čijim volanom sedi odvažni Vaker nekada je bio benzinac. Uklanjanjem motora i njegovom zamenom za električni uz dodavanje baterija on je transformisan u „zeleno“ vozilo. Koristi litijum-jonsku bateriju s kojom može da prelazi do 200 kilometara (km). Ima 204 konjske snage i razvija brzinu do 260 kilometara po času (km/h).

Na njegovoj mapi možete da vidite da Balkan i dalje nije posetio. Da li biste mu ponudili „napajanje“ i bili jedan od autora njegovih priča?

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti