Od Južnog do Srpskog toka: Priprema se gradnja novog gasovoda?

Foto-ilustracija: Pixabay

Iako još nema zvaničnih potvrda da će umesto obustavljenog projekta Južni tok biti izgrađen novi gasovod, sve više se priča o Srpskom toku. Jedan od signala da će se graditi gasovod kroz Srbiju je i to što firma Južni tok Srbija nije u potpunosti ugašena već je preregistrovana u Gastrans. Rešenje o promeni poslovnog imena donela je Agencija za privredne registre 30. januara ove godine. Promenjen je i datum osnivanja preduzeća i na mesto izbrisanog 30. aprila 2012. godine upisan je 26. januar 2018.

– Poslednjih dana januara, firma Južni tok Srbija je preimenovana u Gastrans, što znači da će sada ta novoformirana, odnosno novoimenovana, firma preuzeti neke poslove koje je trebalo da radi prethodna da je građen Južni tok – rekla je Tanjugu stručnjak za pitanja energetike Jelica Putniković. Ona je istakla je i da bi gradnja novog tranzita gasa kroz Srbiju bila preko potrebna gasna injekcija za ovaj deo Evrope.

Sedište Gastrans-a je u Novom Sadu, a kompanija je ostala u mešovitom srpsko-ruskom vlasništvu. Direktori su ostali isti – Dušan Bajatović sa srpske strane i Aleksander Siromjatin sa ruske. Gastrans je društvo sa ograničenom odgovornošću koje će da gradi gasovod kroz Srbiju. Njime će ruski gas iz Turskog toka od bugarske granice biti transportovan kroz Srbiju do Mađarske.

Putniković je podsetila je da je Južni tok do pre nekoliko godina najavljivan kao spas za potrošače gasa na Balkanu, pošto ugovor o transportu ruskog gasa preko Ukrajine ističe 2019. godine i skrenula pažnju na činjenicu da je Turska odobrila da druga cev gasovoda Turski tok prođe kroz turske vode i stigne do njihove obale Crnog mora.

Prema njenim saznanjima, razmišlja se o tome da se iskoristi trasa gasa ranije predviđena za gradnju Južnog toka, što bi značilo da bi cev u Srbiju ulazila kod Zaječara.

– Još nije sigurno da li će se ta cev zvati Srpski tok, ali je dobro što se razmišlja o izgradnji gasovodnog sistema kojim će Srbija imati alternativan izvor gasa preko Mađarske, koja je takođe ugrožena ukoliko ne bude dodatnog transporta i dodatnih cevi. Mađari deo svojih potreba za energijom zadovoljavaju dopremanjem iz Austrije, deo iz Ukrajine, ali ti kapaciteti su ograničeni. Upozorila je da u obe zemlje raste potrošnja gasa.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti