Srbija će uskoro dobiti prvu eko-opštinu

Foto-ilustracija: Unsplash (Dejan Zakic)

Zlatibor je već dugi niz godina omiljena turistička destinacija sa preko 300.000 poseta godišnje, a opština Čajetina, u duhu modernizacije i razvoja infrastrukture ovog dragocenog područja, za svoj primarni cilj ističe nameru da postane prva eko-opština u Srbiji, navodi se na sajtu opštine.

Na teritoriji Čajetine nema divljih deponija što je, nažalost, retkost u Srbiji, a čitavo područje opštine, uključujući urbane i ruralne mesne zajednice, komunalno je opremljeno.

Od aprila 2017. godine opština Čajetina učestvuje u programu „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“ koji finansira Vlada Švedske i realizuje Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Podrška se plasira kroz pet najznačajnijih programskih oblasti to su: zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime na lokalnom nivou, EU integracije i međunarodna saradnja, rodna ravnopravnost i prevencija i upravljanje vanrednim situacijama na lokalnom nivou.

Ovaj program sprovodi se kroz direktnu podršku unapređenju usluga za građane i privredu, tzv. opštinske pakete podrške određenom broju lokalnih samouprava sa fokusom na zaštitu životne sredine.

Osim opštine Čajetina, paketi podrške sprovode se još u osam lokalnih samouprava i to u oblasti upravljanja otpadom u Leskovcu i Golupcu, zatim na temu sprovođenja ispitivanja zadovoljstva korisnika komunalnih usluga sa preporukom unapređenja rada istih u Zrenjaninu, Žitištu, Sečnju, Novom Bečeju, Novoj Crnji i u sferi saradnje opština na zaštiti i održivom korišćenju jezera Ćelije u okviru paketa podrške Kruševcu.

Učešćem u programu podrške u oblasti zaštite životne sredine, opština Čajetina dodatno je edukovala svoje kadrove, ojačala kapacitete i infrastrukturu i donela strateške dokumente neophodne za realizaciju primarne selekcije i odgovornog upravljanja otpadom.

„Od početka smo bili svesni činjenice da je neophodno promeniti svest građana i da je potrebno krenuti sa edukacijom lokalnog stanovništva u čemu smo imali značajnu podršku projektnog tima. Nakon toga, morali smo da obezbedimo infrastrukturu za pravilno selektovanje otpada i da postavimo kontejnere, koji se uredno prazne i da se smeće odvozi i deponuje onako kako zakon to predviđa”, rekao je Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Očekuje se da do 2022. godine, zahvaljujući uticaju ovog programa, lokalne samouprave u Srbiji budu bolje pripremljene za pridruživanje EU, sa poboljšanim uslugama, unapređenim dijalogom sa ključnim akterima i efikasnijom i transparentnijom lokalnom administracijom, koja funkcioniše shodno principima dobre uprave i rodne jednakosti.

Energetski portal

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti