Solarne elektrane kao rešenje za smanjenje sopstvene potrošnje i „umanjenje računa za struju“

Foto-ilustracija: Pixabay

U sredu, 23. maja 2018. godine, u okviru Sajma tehnike i tehnoloških dostignuća, u hali 2 Beogradskog sajma, Miloš Kostić, stručnjak za solarnu energiju i male solarne elektrane (MSE), iz kompanije CEEFOR, održao je predavanje na temu Solarne elektrane kao rešenje za smanjenje sopstvene potrošnje i „umanjenje računa za struju“.

Kostić je objasnio proces generisanja električne energije u MSE koji se odvija korišćenjem metode konverzije neakumuliranog sunčevog zračenja u jednosmernu struju putem solarnih panela.

Zašto učiniti zaokret ka obnovljivim izvorima energije? Osim razloga koji se sam nameće, a to je zaštita životne sredine, važno je naglasiti da se na ovaj način ostvaruje nezavisnost od distributera električne energije. S obzirom na to da su cene struje, u odnosu na 2000. godinu u Srbiji, skočile šest puta i da se očekuje njihov dalji porast, samostalnost je potrošačima sve primamljivija opcija. Mere finansijske podrške od strane države, uvedene 2009, su još jedan od podsticajnih faktora za izgradnju malih solarnih elektrana.

Foto: CEEFOR

S druge strane, prema zvaničnim podacima Ministarstva rudarstva i energetike, samo nepunih 10 MW izgrađenih MSE dobilo je status povlašćenog proizvođača električne energije sa garantovanom povlašćenom cenom za period od 12 godina, koja je od četiri do pet puta veća u odnosu na komercijalnu. Od toga se 4 MW nalazi na krovnim površinama, a 6 MW na zemljištu.

Kostić je prisutnima pružio i pregled realizovanih projekata MSE u Srbiji uz objašnjenje blok šeme povezivanja i prikaz monitoringa sistema.

Solarne elektrane mogu da budu i deo sistema napajanja elektro-automobila, što je Kostić ilustrovao projektom kompanije CEEFOR.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti