Bosna i Hercegovina: Potreba za poboljšanjem sistema upravljanja otpadom

Foto-ilustracija: Pixabay

Federalna vlada Bosne i Hercegovine je na sednici, održanoj pre nekoliko dana, usvojila izveštaj o prošlogodišnjem radu Koordinacionog tela za praćenje primene Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom.

To telo zaduženo je da utvrdi način detaljnog načina izveštavanja i dokumentovanja aktivnosti subjekata upravljanja otpadom (sakupljača, reciklera, prerađivača sekundarnih sirovina) koji obavljaju svoju delatnost u ime operatera sistema, ali i svih ostalih koji upravljaju otpadom u Federaciji BiH, saopšteno je iz Kancelarije za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Svi koji su uključeni u upravljanje otpadom moraju dostaviti svu relevantnu, potkrepljujuću i proverljivu dokumentaciju uz obrasce kako bi na adekvatan i valjan način mogao biti praćen sam tok kretanja otpada.

Koordinaciono telo dužno je da sačini uvid u finansijske izveštaje poslovanja operatera sistema, od kojih se zahteva dostavljanje finansijskih izveštaja i propratne dokumentacije.

Vlada je zadužila Fond za zaštitu okoline FBiH da, uz sopstveni trošak, angažuje finansijskog stručnjaka koji će analizirati finansijske izveštaje operatera i, zajedno s članovima Koordinacionog tela, analizirati njihovo poslovanje s ciljem pronalaska novih rešenja za poboljšanje sistema upravljanja otpadom.

Izvor: energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti