JP „Srbijašume“ nije nadležno za zabetonirane borove na Zlatiboru

Proteklih dana srpskim medijima proširio se slučaj o zabetoniranim borovima na Zlatiboru.

Tim povodom, JP „Srbijašume“ izdala je sledeće saopštenje:

„Povodom informacije koju su prethodnih dana preneli mnogi mediji, o stablu bora koje je ugroženo prilikom asfaltiranja privatnog parkinga na privatnom posedu, u Svetogorskoj ulici u centralnom delu Zlatibora, želimo da istaknemo sledeće:

1. Zaposleni u Javnom preduzeću za gazdovanje šumama ‘Srbijašume’, Šumsko gazdinstvo Užice – Šumska uprava Zlatibor, izvršili su proveru na terenu i utvrdili da se radi o izgradnji – asfaltiranju parkinga na privatnom posedu.

2. Javno preduzeće za gazdovanje šumama ‘Srbijašume’, gazduje šumama u javnoj svojini – državne šume. U privatnim šumama zaposleni šumarski inženjeri i tehničari vrše isključivo stručno tehničke poslove – obeležavanja i odabiranja stabala za seču, kao i kontrolu i prijavljivanje bespravnih seča uz obaveštavanje republičkih šumarskih inspektora.

3. Kao upravljač novoustanovljenog Parka prirode Zlatibor ističemo da se centralni deo Zlatibora ne nalazi u granicama zaštićenog područja.

Bez obzira na činjenicu da nemamo nikakve nadležnosti u navedenom slučaju, kao najveći čuvari prirode u Srbiji obavestili smo republičkog šumarskog inspektora i inspektora za zaštitu životne sredine, kao i komunalnog inspektora.

Ističemo da su od ustanovljavanja Parka prirode Zlatibor stručne službe i čuvari parka prirode popisali i ucrtali preko 1200 objekata izgrađenih bez dozvola pre ustanovljenja Parka prirode Zlatibor. Zahvaljujemo se novinarima koji nastoje da podignu svest građana kada je u pitanju zaštita prirode, jer je čista i zdrava životna sredina bitna za normalan život svih nas, ali i generacija naše dece. Čuvajmo šume i prirodu za budućnost!“

Izvor: JP „Srbijašume“

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti