Smanjenje aerozagađenja za veću zaštitu životne sredine

clean_air_act_ eko minpolj

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije gospođa Snežana Bogosavljević Bošković izjavila je 3. novembra 2015. godine povodom Svetskog dana čistog vazduha da su Vlada Republike Srbije i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine posvećeni očuvanju životne sredine.

Kako je istakla, posvećenost se ogleda u stvaranju savremenih zakonskih okvira iz ove oblasti, ali i kroz projekte posvećene zaštiti životne sredine. Dodala je da se u Srbiji ostvaruje monitoring kvaliteta vazduha, pre svega praćenjem koncentracija zagađujućih materija u vazduhu u mreži automatskih mernih stanica i mernih mesta na državnom i lokalnom nivou.

Govoreći o zagađivačima vazduha, istakla je da su osnovni izvori emisije štetnih gasova postrojenja za proizvodnju električne i toplotne energije, industrijska postrojenja i saobraćaj. Saobraćaj emituje čak 25 odsto štetnih gasova, a sagorevanje samo jednog litra goriva oslobađa skoro 2,5 kilograma ugljen dioksida. Osim toga, potrebno je 3,5 odrasla drveta kako bi se eliminisali štetni gasovi koje jedan automobil ispusti tokom godinu dana.

Sandra Jovićević

foto: eko.minpolj.gov.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti