Smanjeno zagađenje u Boru gašenjem stare topionice RTB „Bor“

bor030.net

Generalni direktor RTB „Bor“ gospodin Blagoje Spasovski izjavio je za Tanjug da je stara topionica RTB Bor ugašena na Svetski dan čistog vazduha, odnosno 3. novembra 2015. godine.

On je istakao da je bilo u planu da stara topionica bude ugašena nakon godinu dana, odnosno nakon uhodavanja nove topionice, ali da je uhodavanje završeno za devet meseci. Dodao je i da je bilo potrebno da stara i nova topionica istovremeno rade zbog toga što se u staroj topionici pretapao hladan materijal koji se javlja u procesu uhodavanja novih agregata. Gospodin Spasovski je izjavio da je zatvaranjem stare topionice smanjeno zagađenje u Boru, odnosno zagađenje vazduha u narednom periodu u Boru će biti manje nego što je zagađenje u npr. Beogradu, Kostolcu, Smederevu.

Podsetimo, gospodin Blagoje Spasovski ranije istakao da će od 1. novembra 2015. godine početi takozvani dokazni period i tada će koncentracija sumpor-dioksida pasti na manje od 125 pipiema, tačnije zagađenje će biti tri puta manje od propisane vrednosti Evropske unije.

Inače, krajem decembra 2014. godine završeni su radovi na izgradnji nove topionice i fabrike sumporne kiseline, a fleš peć puštena je u rad 5. marta 2015. godine. Sa realizacijom projekta započelo se 28. juna 2011. godine, a njegova vrednost iznosi 250 miliona evra. Republika Srbija je bila garant za kredit kod kanadske EDC banke, a uplatila je i 30 miliona evra za završetak izgradnje topionice i fabrike sumpora. Izvođač radova je kanadska kompanija „SNC Lavalin“, a podizvođač i vlasnik autogene fleš-smelting tehnologije „Otokumpu“ finska kompanija „Outotek“, navedeno je u saopštenju RTB „Bor“. Lokalni radovi bili su povereni kompaniji „Energoprojekt“, dok je nadzor nad svim radovima vršio Građevinski fakultet iz Beograda. Preko 800 radnika bilo je angažovano na realizaciji ovog projekta.

Sandra Jovićević

foto: bor030.net

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti