Skakavci koji jedu sve pred sobom na tri kontinenta – opasnost od nestašice hrane?

Indijski grad Gurgaonu „progutala je“ najezda skakavaca, zbog čega su nadležne vlasti u Nju Delhiju pozvale na visoku pripravnost usled napada ovih štetočina.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jürgen Scheeff)

Talasi napada pustinjskih skakavaca sve su češći, naročito kako su, na svom putu od afričkog kontinenta u potrazi za hranom stigli do Pakistana, a zatim i do Indije.

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu FAO napomenula je da Indija tokom narednih mesec dana treba da bude u stanju visoke pripravnosti, jer se očekuje da će se rojevi ovih insekata i dalje kretati u toj regiji.

Sličnu sudbinu doživela je i Sardinija, čiji su poljoprivrednici usred maja već imali borbu sa skakavcima. Na jugu Italije uništeni usevi doveli su i do nedostatka hrane za kokoške i stoku, a brojni pašnjaci, polja i bašte bili su potpuno razoreni. Za Italijane napadi rojeva ovih insekata ne predstavljaju novinu i smatraju da je suša poslednjih godina doprinela njihovom vraćanju na ostrvo.

Pustinjski skakavci su jedni od najrazornijih štetočina sklonih migracijama, najviše zbog svoje velike brzine, ali i sposobnosti brzog razmnožavanja. Pored toga, oni na dnevnom nivou jedu svežu vegetaciju u sopstvenoj težini, odnosno oko dva grama. Prema nekim proračunima, vrlo mali deo prosečnog roja, koji teži oko 1 tone, pojede jednaku količinu hrane kao 10 slonova, odnosno 25 kamila, odnosno 2.500 ljudi.

Tokom poslednjih nekoliko meseci, Istočna Afrika bila je na meti ovih insekata, što je dodatno pospešilo problem gladi, pored već postojeće epidemije koronavirusa. Od Kenije do Indije, ove štetočine su uništavale useve, praveći nemerljivu štetu, koja je naročito teško pogodila siromašnije zemlje.

Stručnjaci smatraju da će traganje za rešenjem u narednom periodu biti neophodno jer postoji bojazan da ovakvi napadi postanu „redovna pojava“, jer se za glavni uzrok ove pošasti smatraju klimatske promene, što bi moglo dovesti do nestašice hrane širom sveta.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti