Siemens softverska rešenja za uspešnu tranziciju elektroenergetskih sistema

Foto: Ljubaznošću Gorana Lepovića

Težnja zemalja da postanu energetski nezavisne, uz neizostavnu potrebu da se zaustave klimatske promene, dovodi do ubrzanog razvoja obnovljivih izvora energije (OIE). Uzimajući u obzir i napredak nerazvijenih i zemalja u razvoju, sve pomenuto utiče na stabilnost elektroenergetskih sistema.

Kako bi se energetski sektor nesmetano i što efikasnije razvijao, potrebno je u procese uključiti i softverska rešenja. Kompanija Siemens Beograd upravo nudi ovakve usluge, koje krajnjim klijentima olakšavaju upravljanje i donošenje odluka koje se tiču elektroenergetskih sistema. O tome šta je Grid Software i na koji način doprinosi efikasnim rešenjima u oblasti energetike, razgovarali smo sa Goranom Lepovićem, šefom Biznisa Grid Software u Siemens doo Beograd.

Kako biste opisali Vaše područje bavljenja i njegovu ulogu unutar Siemens-a?

– Biznis kojim rukovodim u okviru Siemens doo Beograd zove se Grid Software i bavi se relativno širokim portfoliom usluga. Prvo bih izdvojio Grid Control, odnosno odeljenje koje se bavi dispečerskim SCADA sistemima. U tom polju, naše klijente čine operatori prenosnih i distributivnih sistema, kao i industrijski klijenti. Inženjeri u našem timu rade na različitim taskovima u vezi sa Siemens-ovim Spectrum Power SCADA sistemom na projektima širom sveta. Trenutno preko različitih Siemens HUB-ova, američkog, nemačkog i austrijskog, naš tim radi na svetskim projektima od Kalifornije (CAISO) do Hong Konga (HKE). Takođe, naši inženjeri unutar beogradskog tima rade na održavanju SCADA sistema i na lokalnom tržištu, pre svega u BiH, odnosno Republici Srpskoj. Drugi deo portfolija kojim se bavi Grid Software je Grid Simulation, odnosno distribucija licenci i organizovanje i izvođenje obuka u softverima u okviru Siemens PSS® porftolija, koji uključuje programske alate, kao što su PSS®Sincal, PSS®E, PSS®ODMS i PSS®CAPE. Trenutno imamo klijente u svim zemljama regiona za koje je odgovorna kancelarija u Beogradu. Samo u prethodnih šest meseci smo organizovali i izveli šest obuka u ovim softverima. Treći deo Grid Software portfolija tiče se izrade studija analize elektroenergetskih sistema u različitim aplikativnim softverima čiji je vlasnik Siemens (poput PSS®E i PSS®Sincal), ali i u softverima drugih proizvođača, kao što su DigSilent, ETAP, Plexos itd. Tržišta na kojima nudimo naše konsultantske usluge su najviše vezana za Bliski Istok, Australiju, Tursku, Balkan i Afriku.

Šta biste izdvojili kao glavne izazove sa kojima se Grid Software trenutno suočava u energetskoj industriji? 

– Izazovi su danas brojni imajući u vidu brzinu tranzicije elektroenergetskih sistema, upliv obnovljivih izvora energije, smanjenje inercije prenosnih sistema uzrokovanih promenama u smislu penetracije distribuiranih izvora proizvodnje, ali i izazova u pogledu niske cene inženjerskog sata koja dolazi sa područja jeftinije radne snage (Indija, Pakistan, Južna Amerika itd.).

U fokusu:

Kako Grid Software doprinosi iznalaženju efikasnih rešenja u oblasti energetike?

– Danas je velika potražnja za produktima iz našeg portfolija od strane krajnjih klijenata. Postoji ogromna potreba za mnoštvom usluga, uključujući precizna merenja i akviziranje podataka, automatizaciju proizvodnih procesa, kao i analizu sistema i cost-benefit analize koje mogu dovesti do unapređenja procesa, ali i pravilne procene neophodnih investicija. Takođe, trenutna prognoza kaže da će se globalni konzum udvostručiti u narednoj deceniji i zbog toga je sve veća potreba za priključenjem obnovljivih izvora energije. Toliku količinu OIE nije moguće priključiti bez detaljnih analiza razvoja elektroenergetskih sistema, najčešće u softverima za analizu kao što su PSS®E i PSS®Sincal.

U kojim se sve delovima sveta odvijaju Vaši projekti?

– Inženjeri iz našeg Grid Control tima trenutno rade na različitim SCADA projektima uključujući severnoameričko tržište (klijenti APS, Arizona i CAISO, Kalifornija), azijsko (ADDC, Abu Dabi, AADC, Al Ain, HKE, Hong Kong), evropsko (APG i OSC, Austrija, Elektroprenos i ERS, BIH, REE Španija, što je i najveći projekat na kojem je naš tim angažovan u obimu od 14 inženjera, PSE, Poljska itd.), ali i afričko tržište (N-NECC Egipat). Što se softvera iz PSS® portfolija tiče, angažovani smo na projektima država Balkanskog poluostrva. Od studijskih analiza, najviše bih izdvojio izradu Master plana i inženjerskih preporuka za klijenta FEWA iz Dubaija, Ujedinjeni Arapski Emirati. Takođe, značajni su projekti koje radimo za najveću naftnu kompaniju na svetu, Saudi Aramco iz Damama.

Siemens

Intervju u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala AGOSOLARNA ENERGIJA I OIE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti