UNESCO upozorava na mogućnost degradacije 90 odsto zemljišta do 2050.

Photo-illustration: Pixabay

Na Međunarodnoj konferenciji UNESCO-a o zemljištu, izneti su zabrinjavajući podaci o kopnenoj površini planete. Kako je upozoreno, 90 odsto zemljišta moglo bi da bude degradirano do 2050. godine.

Tom prilikom, Odri Azulej, generalna direktorka UNESCO-a, apelovala je na 194 države članice ove organizacije da poboljšaju zaštitu i obnavljanje zemljišta.

Podaci navedeni u Svetskom atlasu dezertifikacije (eng. World Atlas of Desertification), najmanje 75 odsto zemljišta je već degradirano, što ima direktan uticaj na preko tri milijarde ljudi.

Kako bi pružila podrška država članicama, UNESCO uspostavlja svetski indeks zdravlja tla u saradnji sa međunarodnim partnerima. Na ovaj način, mera za procenu i poređenje kvaliteta zemljišta u različitim regionima i ekosistemima biće standardizovana. Dalje, to će omogućiti da se identifikuju trendovi koji pokazuju degradaciju ili povoljšanje, a takođe će pokazati i koja područja su najviše pogođena, odnosno ugrožena.

Pročitajte još:

UNESCO je najavio i pilot inicijativu za održivo upravljanje zemljištem i pejzažima u preko deset prirodnih lokaliteta. Cilj je da se proceni efikasnost primenjenih metoda upravljanja na ovim lokacijama, ali takođe i da se najbolje od ovih metoda primene i u drugim regionima sveta. Kako se navodi, menadžeri ovih lokacija proći će kroz obuke i biće podstaknuti da razviju inovativne projekte za očuvanje i upravljanje zemljištem.

Pored njih, obuka će biti obezbeđena i za članove vladinih agencija, organizacija za zaštitu prirode i autohtonih zajednica, kako bi dobili što više sredstava koja su potrebna za zaštitu zemljišta. U inicijativu će biti uključene i mlađe generacije, kako bi se što  više širila svest o ovom važnom problemu.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti