Sedmočasovni „let za nigde“ se rasprodao za rekordnih 10 minuta

Foto ilustracija: Pexels

Popularno nazvan „let za nigde“ autralijske avio-kompanije Kantas jedan je od najbrže prodavanih letova u njenoj istoriji.

Sedmočasovna ruta oko autralijskog tla, koja počinje i završava se u Sidneju, nastala je kao ideja usled putnih ograničenja za stanovništvo australijskog kontinenta i ispostavila se kao „hit godine“ ove avio-kompanije.

Polazak i povratak „putovanja“ su zakazani za 10. oktobar, a iako putnici neće fizički napustiti svoje avionsko mesto, omogućeno im je da uživaju u pogledu na Uluru, Veliki koralni greben i druge znamenitosti kontinenta.

U avionu Boing 787 bilo je 134 slobodnih mesta po ceni od 488 do 2.347 evra, u zavisnosti od klase za koju su se odlučili kupci i sva su rasprodata za neverovatnih 10 minuta.

„Ljudima nedostaju putovanja i samo iskustvo letenja. Ako postoji potražnja, sigurno ćemo razmotriti još ovakvih  letova dok čekamo da se otvore granice“, rekao je portparol avio-kompanije Kantas.

Međutim, nisu se svi obradovali ovoj vrsti letova.

Singapur Erlajns, uzeo je u razmatranje uvođenje „leta za nigde“ već od sledećeg meseca, ali je ta vest izazvala žestoke kritike javnosti, navodi se u izveštaju singapurskog Strejt Tajmsa.

„Prvo, ovakvi letovi podstiču putovanje sa intenzivnom emisijom ugljenika bez dobrog razloga, a drugo, realizacija ove ideje odvlači pažnju od politike i promena neophodnih za ublažavanje klimatske krize“, izjavila je singapurska ekološka grupa Klimejt Reli.

Foto-ilustracija: Unsplash (Suhyeon Choi)

Dakle, iz ekološke perspektive – „let za nigde“ je potencijalno sporan.

Međutim, iako postoji zabrinutost zbog nepotrebne potrošnje goriva, brigu za širenje koronavirusa ublažiće nedavna naučna ispitivanja koja sugerišu da su šanse da se zarazite virusom u avionu manje nego što mislite – zbog sistema ventilacije vazduha.

Popularnost ovih letova je delimično i zbog činjenice da su granice Australije zatvorene za sve putnike koji žele da uđu u zemlju – čak i za australijske državljane i članove njihove uže porodice.

I putovanja u inostranstvo su zabranjena, osim ukoliko se građanima ne odobri posebno izuzeće.

Kantas je u svom saopštenju naveo i da ne očekuje da će dobiti odobrenje za letove na međunarodnim linijama pre druge polovine iduće godine, eventualno do Novog Zelanda. Ova najava sugeriše da Australija neće biti otvorena za posetioce do kraja 2020. godine, a najverovatnije ni u prvoj polovini 2021. godine.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti