Bečki projekat podstiče decu da piju vodu u školi

Foto: PID/Fürthner

Grad Beč je pre pet godina započeo program „Pijemo vodu u školama“ koji sprovodi u saradnji sa gradskim i državnim zdravstvenim institucijama.

Cilj projekta da se motiviše 50 odsto javnih osnovnih škola da postanu „škole u kojima se pije voda“ je odavno ostvaren.

Tri četvrtine svih osnovnih škola uzrasta od prvog do četvrtog razreda i 50 odsto škola uzrasta od petog do osmog razreda spadaju u škole u kojima se deci ne nude zaslađeni napici, nego se ona podstiču da piju vodu iz česme.

Ova prvobitno bečka inicijativa se pokazala toliko uspešnom da je proširena na sve austrijske pokrajine, a na evropskom nivou važi za primer „najbolje prakse“ u oblasti promocije zdravlja.

Voda iz česme povoljno utiče na koncentraciju kod dece, zdrava je za razliku od zaslađenih napitaka i doprinosi smanjenju jednokratnog plastičnog otpada.

Povratne informacije roditelja čija deca posećuju „škole u kojima se pije voda“ su pozitivne, jer su deca stekla naviku da piju vodu u školi i kod kuće.

Kako bi se olakšalo konzumiranje vode u školi, Magistratsko odeljenje „Bečke vode“ ove godine poklanja 19.000 flaša za piće đacima prvacima.

„Bečke vode“ snabdevaju grad Beč izvorskom vodom za piće koja potiče iz Alpa u Donjoj Austriji i Štajerskoj.

Izvor: Eurocomm

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti