Zamena dela toplovoda u Kikindi privodi se kraju nakon 15 godina odlaganja

Javno preduzeće „Toplana“ u Kikindi uveliko se priprema za grejnu sezonu. Trenutno se završava zamena dela magistralnog toplovoda. U pitanju je posao koji je zbog svoje kompleksnosti odlagan 15 godina. Pored toga, do početka sezone u planu je da se završi deo toplovoda u delu grada Mikronaselje, kao i da se ugradi novi kotao u Banatskom Velikom Selu.

Foto-ilustracija: Pixabay

Ugao ulica Miloša Velikog i Jovana Jovanović Zmaja u Kikindi do 23. avgusta biće zatvoren za saobraćaj zbog radova Javnog preduzeća „Toplana“. Toplovodne cevi u tom delu šireg centra grada stare su više od trideset godina i nalaze se ispod jedne od najprometnijih raskrsnica, pa je njihova zamena odlagana više godina.

„Pre 15 godina su krenuli radovi u Ulici Miloša Velikog na zameni magistralnog voda. Ovaj deo ovde bio je i najzahtevniji u tom momentu, zato je i preskočen. Ostalo je još presecanje puta. Ove godine smo se opredelili da ipak to uradimo“, kaže Dušan Marjanović, v.d. direktora „Toplane“.Radovi su počeli 3. avgusta. Kako ističu u JP „Toplana“, odvijaju se predviđenom dinamikom.

„Sada trenutno se vari prva cev, druga će se završiti u predviđenom vremenskom periodu. Radovi idu po planu, tako da u nekim rokovima koji su zacrtani biće sve urađeno“, ističe Nikola Linjački, inženjer za distribuciju i proizvodnju toplotne energije.

Osim trase u Ulici Miloša Velikog, do početka grejne sezone planirani su i radovi na toplovodu u delu grada Mikronaselje, kod Osnovne škole „Žarko Zrenjanin“.

„Dužina trase od 60 do 70 metara, ne znamo sad precizno. Imamo u planu i da nabavimo novi kotao i da ga ugradimo u kotlarnici u Banatskom Velikom Selu“, dodaje Nikola Linjački.

Investicije JP „Toplana“ u protekle dve godine smanjile se broj havarija u sezoni. Tako je u grejnoj sezoni 2018/2019 bilo 25 havarija, a već u narednoj 12. Vrednost pomenutih radova je oko 20 miliona dinara, a finansiraju se iz sredstava samog preduzeća.

Autorka: Lidija Vučković

Izvor: Radio-televizija Vojvodine

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti