Prenamena železničkog čvora u Sankt Peterburgu u – zelenu gradsku zonu

Fantastičan arhitektonski projekat obnove starog i zapuštenog železničkog čvora i izgradnje nove gradske zone mešovite namene sačuvaće sećanje na istoriju ovog prostora, integrisati i naglasiti njegov industrijski karakter, a istovremeno stvoriti savremen, dinamičan i udoban stambeni prostor.

Foto: Facebook (screenshot @Orange Architects)

Holandske arhitektonske kompanije „KCAP“ i „Orange Architects“ udružile su se s ruskom kompanijom „A.Len Architectural Bureau“ kako bi redizajnirali prostor oko nekadašnje manevarske stanice „Tovarno-Vitebskaya“ i starog železničkog čvora u Sankt Peterburgu te ga pretvorile u novu četvrt mešovite namene s velikim zelenim površinama. Reč je o nastavku ranijeg projekta „Ligovsky City“ kompanije „Glorax Development“, kojim će se nadograditi i osavremeniti zatečene strukture kako bi se prostoru dao novi život uz poštovanje ambijentalnih specifičnosti i istorijske namene ove lokacije.

Projektom će se celi prostor obogatiti velikim zelenim površinama, od linearnih parkova i ozelenjenih bulevara koji slede linije starih železničkih pruga do intimnijih dvorišta i staza za šetnju koje će se protezati između novih zgrada.

Postojeće građevine će se redefinisati, a mnogi istorijsku elementi ovog prostora, poput malih privrednih zgrada, starih dizalica i železničkih pruga, iskoristiće se za uređenje javnih zelenih površina – staza za šetnju i linearnih parkova koji će se pružati uz glavni smer stare železničke pruge u pravcu sever-jug. Glavni ulaz u novu četvrt nalaziće se u njenom severnom delu, prvenstveno mešovite namene uz novu stanicu metroa „Borovaya“ i služiće kao novo središte ovog dela grada uz Aveniju Ligovski (Ligovsky Prospekt).

S druge strane, u južnom delu nove četvrti sagradiće se više visokih zgrada, od kojih će tri zgrade pod nazivom „Trio“ stvarati novu vizuru ovog dela grada.

Foto: Facebook (screenshot @Orange Architects)

Na prostoru nekadašnjeg železničkog čvora uz „Ligovsky Prospekt“ u jugoistočnom delu Sankt Peterburga tako će nastati nova, pretežno rezidencijalna četvrt za 8.600 stanovnika. Na površini od 30 hektara, odnosno 517.000 m2, nalaziće se i brojni restorani i kafići, trgovine, poslovni i sportski objekti, kao i četiri dečja vrtića, jedna osnovna i jedna srednja škola i podzemna i površinska garaža.

„Želimo stvoriti aktivno i hortikulturno uređeno okruženje u kojem još uvek možete osetiti istorijsku namenu ovog dela grada i živeti u skladnoj zajednici sa svojim susedima, uz izvrsnu povezanost sa središtem Sankt Peterburga“, rekao je Patrik Meijers, partner u kompaniji „Orange Architects“.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti