Najveći zeleni krov u Holandiji „nikao“ u Roterdamu

Od maja 2020. Roterdam je službeno postao dom najvećeg, ali i najdužeg zelenog krova u Holandiji. Drugi najveći grad ove ekološki vrlo osvešćene zemlje dosad je realizovao celi niz ambicioznih projekata zaštite okoline kako bi već do 2025. godine pokušao da postane klimatski otporan grad. Novi krovni vrt proteže se na površini od čak 7.600 kvadratnih metara i predstavlja najnoviju od brojnih zelenih inicijativa zbog kojih se Roterdam smatra jednim od najvećih predvodnika u inovativnom urbanom dizajnu. Ovaj zeleni krov dodatno će ozeleniti grad i učiniti ga otpornijim na poplave zadržavanjem vode tokom razdoblja obilnih kiša. Osim toga, nove zelene površine vrlo su važne za upijanje ugljen-dioksida, ali i za urbanu bioraznolikost jer će ovaj zeleni krov postati pravi magnet za pčele, leptire i ptice.

Foto: Facebook (screenshot)

„Roterdam se po prilagođavanju klimatskim promenama ubraja među vodeće gradove na svetu“, rekao je Kho Teng Čje iz singapurskog ministarstva za nacionalni razvoj tokom vebinara održanog u organizaciji Instituta ULI u juna 2020. godine. „Velika količina vode u Roterdamu predstavlja pravi izazov za budućnost grada, a od 2006. godine naglasak je stavljen na prilagođavanje urbanog dizajna i suživot s vodom.“ To se upravo pokušava postići i novim zelenim krovom na najvećem projektu socijalne stanogradnje u Roterdamu. Ovaj veliki stambeni kompleks, poznat pod nazivom Peperklip zbog oblika koji podseća na veliku spajalicu, dom je za oko 1.300 stanovnika Roterdama koji žive u 549 njegovih stambenih jedinica. Kompleks je izgrađen prema projektu arhitekta Karlosa Vibera, a projekat zelenog krova realizovan je u saradnji roterdamske gradske uprave s kompanijom Vestia i finansiran sredstvima iz projekta Evropske unije LIFE@UrbanRoofs za podsticanje ulaganja u prilagođavanjima klimatskim promenama.

Bez direktnog pristupa zelenom krovu

Stanovnici kompleksa ipak neće imati direktan pristup zelenom krovu, no svakako će koristiti prednosti toplotne izolacije i prevenciju od poplava koje ovaj krovni vrt omogućuje. Bujno zelenilo pomaže u regulaciji sobnih temperatura hlađenjem intenziteta sunčevog zračenja u letnim i čuvanju topline u zimskim mesecima. Osim toga, jedna od glavnih funkcija zelenog krova je apsorbovanje vode tokom razdoblja obilnih kiša. Ekološka održivost postala je važna odrednica života stanovnika Roterdama jer ovaj lučki grad, kao i gotovo 40 odsto teritorija Holandije, leži ispod nivoa mora, zbog čega se upozorenja naučnika o očekivanom podizanju nivoa mora shvataju vrlo ozbiljno. Gradska uprava Roterdama stoga podstiče stanovništvo, a posebno decu na izražavanje stanovišta o važnosti održivog razvoja pa se kompleks Peperklip oslikava muralima na tu temu. Takođe, posebni timovi energetskih stručnjaka savetuju stanare kako mogu poboljšati energetsku edikasnost kompleksa.

Plutajuće strukture

Peperklipov zeleni krov samo je jedan od mnogih projekata održivog urbanog razvoja koji su razvijeni u poslednjoj deceniji. Roterdamski Recycled Par je još jedan projekat koji održivi dizajn spaja s prilagođavanjem klimatskim promenama. Njegovi međusobno povezani heksagonalni plutajući blokovi, izrađeni od recikliranog plastičnog otpada prikupljenog iz reke Niuve Mas i roterdamske luke, zajedno čine ugodan zeleni kutak s klupama za posetioce, dok se nad njim uzdižu tri kupole s prostorima za razne događaje. Osim što pridonosi estetskom izgledu roterdamske luke, ovaj plutajući park s ciljem očuvanja bioraznolikosti služi i kao stanište mikro i makro faune iznad i ispod vodene površine. Svoj dom su ovde već pronašli brojni puževi, crvi, larve, bube, ribe i ptice.

No, Roterdam se u svojoj luci može pohvaliti i plutajućom farmom čija krovna struktura služi za prikupljanje kišnice, a pokreće je čista obnovljiva energija.

Budući da sve izraženije klimatske promene predstavljaju veliku pretnju svim obalnim gradovima na svetu, pa tako i Roterdamu, gradska uprava ovog nizozemskog grada je u stalnoj potrazi za novim inovativnim rešenjima urbanog dizajna. Zahvaljujući tome, Roterdam mnoge svetske arhitekte smatraju savršenim mestom za realizaciju svojih odvažnih eksperimenata. Jedan od takvih primera je i novi toranj u obliku velikog prstena „Dutch Windwhell“ koji bi trebao da koristi najnoviju tehnologiju energije vetra u kombinaciji s bioplinom iz organskog otpada i solarnim pločama te da tako generiše tri puta više energije nego što će trošiti.

Stoga se ipak moramo zapitati jesu li ove inovacije jedan od načina da grad i arhitektonske kompanije dobiju na prestižu i publicitetu ili Roterdam zaista vode prema zelenijoj i održivijoj budućnosti? Roterdam je istinski jedan od najboljih primera prilagođavanja klimatskim promenama i svojim rešenjima nadahnjuje gradove širom sveta, a mnogi njegovi projekti osmišljeni su za testiranje i istraživanje novih tehnoloških rešenja koja bi se kasnije mogla implementirati u većem obimu. No, gradska uprava ipak podstiče i razvoj projekata koji imaju direktan uticaj na lokalno okruženje i zajednicu, a takav je upravo novi zeleni krov stambenog kompleksa Peperklip.

Izvor: S.F./Ekovjesnik

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti