SED za zdraviju i čistiju sredinu u Sokobanji

Foto: Sokobanjsko ekološko društvo (SED)

U selu Resnik, koje se nalazi u blizini Sokobanje, ove godine biće uspostavljen održivi model upravljanja čvrstim otpadom. Udruženje “Sokobanjsko ekološko društvo” (SED), teži ka tome da stanovnici ovog kraja dobiju kvalitetniji prostor, zdraviju, sigurniju i produktivniju okolinu.

“Smatramo da je loš sistem upravljanja čvrstim otpadom na teritoriji opštine Sokobanja najveći ekološki problem zajednice, čije rešavanje ima ključni značaj za stanovništvo sa zdravstvenog, ali i ekonomskog aspekta – s obzirom da je Sokobanja turistička destinacija”, kaže Vladan Dimitrijević iz ovog udruženja

Kako se navodi u saopštenju, rešenje ovog problema je kompleksno i zahteva velika sredstva. Kada ovaj projekat bude završen opština Sokobanja dobiće svojevrsnu oazu čiste sredine – prvu seosku mesnu zajednicu u kojoj je na adekvatan način regulisano upravljanje otpadom, a priroda potpuno očišćena od divljih deponija.

“Iskustva i rezultati ove inicijative biće u narednom periodu primenjeni na sve ostale mesne zajednice, kako bi opština Sokobanja postala potpuno čista, bez ijedne divlje deponije i zagađivača na svojoj teritoriji”, kaže Dimitrijević.

“Sokobanjsko ekološko društvo” postoji skoro dve godine i trenutno ima 32 člana koji redovno učestvuju u akcijama, ukazuju na ekološke probleme u opštini i daju predloge za oblasti u kojima treba delovati. Posebno su ponosni na SED-patrolu, koja redovno obilazi teren, odnosno ekološki osetljive tačke u opštini, prati stanje živog sveta, zagađenost, nepoželjne ljudske aktivnosti, evidentira i prijavljuje uočene probleme.

Energetski portal

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti