NVO Green Home traži raskid ugovora i napuštanje ideje o eksploataciji nafte iz mora

Foto-ilustracija: Pixabay

Nevladina organizacija (NVO) Green Home pozvala je Ministarstvo kapitalnih investicija da raskine ugovor sa koncesionarima i napusti ideju eksploatacije ugljovodonika iz podmorja Crne GoreKako se navodi u saopštenju ove organizacije, saglasni su da ekonomija i ekologija moraju ići zajedno, ali da u Crnoj Gori eksploatacija ugljovodonika iz podmorja u ekološkoj državi ne može.

Oni smatraju da je prethodna Vlada napravila licemeran potez potpisavši ugovore sa italijansko – ruskim konzorcijumom Eni i Novatek i grčkom kompanijom Energean Oil and Gas za otvaranje mogućih prvih eksploatacija u crnogorskom teritorijalnom moru i to počevši od godine kada se 200 zemalja obavezalo Sporazumom o klimi da napuštaju postepeno korišćenje fosilnih izvora, a koji je potpisala i Crna Gora, prenosi RTCG.

“Ovi ugovori glase na 30 i više godina tako da je jasna namera iscrpljivanja fosilnih resursa bez obzira na evropski put smanjena emisija gasova staklene baste na minimum do 2050. godine“, dodaje se u saopštenju.

Iz ove organizacije podsečaju da je Hrvatska 2016. godine raskinula pet ugovora o koncesijama za istraživanje nafte i gasa iz podmorja. I da je isto uradila i Francuska, koja je 8, aprila 2016. godine proglasila moratorijum na istraživanja nafte i gasa na celom Mediteranu.

“Planirani operativni blokovi za naftu se nalaze na samo tri kilometra udaljenosti od obale, a tu su i tankeri, pomoćni brodovi, podzemni gasovodi i naftovodi u mogućoj dužini i više od 100 kilometara. Ko bi želio da pliva, šeta ili da se odmara u jednom ovakvom industrijskom i nezdravom ambijentu. Sve naftne platforme u Jadranu su postavljene 70-ih godina dok svest o životnoj sredini nije bila razvijena i nema opravdanja za otvaranje novih“, poručili su iz Green Home.

Oni tvrde da nova Vlada treba da je svesna da Crna Gora nema ni ljudske kapacitete, ni opremu za nadzor i kontrolu naftnih i gasnih operacija.

Evropskim zelenim planom za Zapadni Balkan su predviđena investiciona sredstva u iznosu od devet milijardi evra, što je za Crnu Goru idealna zelena razvojna šansa, zbog čega i Ministarstvo i Vlada treba da se okrenu razvijanju projekata koji podržavaju zelenu ekonomiju”, zaključuju iz ove organizacije.

Energetski portal

 

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti