Ruska kompanija „Silovije mašini“, koja već radi na revitalizaciji Hidroelektrane „Đerdap 1“, želi da pruži podršku našoj zemlji u procesu energetske tranzicije, da pomogne da postojeća oprema u elektranama bude energetski efikasnija, kao i da učestvuje u izgradnji novih postrojenja, navodi se na sajtu Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je tokom sastanka sa predstavnicima ruske kompanije navela da ova kompanija realizuje važne projekte za energetsku stabilnost države i unapređenje poslovanja „Elektroprivrede Srbije“, te da su u ovom procesu dobrodošle sve ruske kompanije.

Ona je ukazala na to da Strategija razvoja energetike i nacionalni plan za klimu i energetiku predviđaju faze prelaska na obnovljive izvore energije do 2040. sa vizijom do 2050. godine.

Zamenik generalnog direktora AD „Silovije mašini“ Kiril Maksimov rekao je da je ta kompanija zainteresovana ne samo za revitalizaciju HE „Đerdap 1“, koja bi trebalo da bude završena do kraja sledeće godine, već i za projekat revitalizacije „Đerdapa 2“ i rekonstrukciju Termoelektrane „Nikola Tesla“.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko istakao je važnost saradnje srpskih i ruskih kompanija u oblasti energetike.

Energetski portal