Rusi predstavili helikopter na hibridni pogon

Foto: Printscreen/Youtube

Ruski stručnjaci završili su projekat razvoja helikoptera sa motorom na hibridni pogon, a kojim će upravljati sistem veštačke inteligencije.

Nova tehnologija će omogućiti integraciju hibridnog motora, sistema za elektromehanički prenos, naprednog sistema za pilotiranje letelicom i kombinovanim upravljanjem koja će u stvari predstavljati sinergiju pilota i sistema sa veštačkom inteligencijom.

“Pretpostavlja se da će ovakvi sistemi obezbediti daleko efikasniju upotrebu letelica kada su u pitanju medicinske evakuacije povređenih i ugroženih ili primena helikopterske tehnike u operacijama potrage i spasavanja“, objašnjava Aleksandar Novikov, general ruske avijacije.

Helikopteri budućnosti koji budu koristili ovu tehnologiju biće sposobni da ostanu u vazduhu i do sedam sati, kao i da za samo sedam minuta pređu rastojanje od 50 kilometara, dok istovremeno prevoze dve nastradale osobe ili jedan medicinski modul i dva lekara.

„Dalji rad na projektu biće usredsređen na razvoj integrisanog elektromehaničkog sistema i opreme, koji će biti deo trodimenzionalnog demonstratora helikopterske letelice budućnosti“, dodaje Novikov.

Naravno, uz civilnu, razvija se i verzija helikoptera koja može da nosi oružije. Pre svega rakete, zatim teške mitraljeze koji će biti povezani sa radarom za nišanjenje smeštenim u viziru pilota na glasovnu komandu će dejstvovati po ciljevima.

Prvi serijski helikopteri ovog tipa očekuju se za dve godine.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti