Rols-Rojs napravio najbrži električni avion na svetu

Foto-ilustracija: Unsplash (Nathan Hobbs)

Kompanija Rols-Rojs (Rolls-Royce) predstavila je na aerodromu u Gločesteršajru električni avion koji je navodno najbrži na svetu, jer može da postigne brzine veće od 480 kilometara na čas, isključivo na električni pogon.

Avion sadrži najgušći baterijski paket ikada smešten u jednu letelicu, koji omogućava dovoljno energije za napajanje 200 domaćinstava ili let od Londona do Pariza sa samo jednim punjenjem.

Njegovih 6.000 ćelija je izrađeno s idejom da se maksimalno smanji težina i maksimalno poveća termalna zaštita, a tu je i napredni sistem hlađenja koji direktno hladi ćelije tokom maksimalnog opterećenja.

Propeler pokreću tri visokoefikasna motora čije se oštrice vrte na znatno manjem broju obrtaja u odnosu na konvencionalne avione, prenosi „SeeBiz“.

Sva ta rešenja pružaju 500 konjskih snaga uz energetsku efikasnost od 90 odsto, dok, poređenja radi, bolidi Formule 1 imaju maksimalnu energetsku efikasnost od 50 odsto.

Avion je deo inicijative pod nazivom ACCEL (Acelerating the Electrification of Flight) i uključuje više partnera, kao što su proizvođač električnih motora YASA i avijacijskog startapa „Elektroflajt“.

Polovinu projekta finansira „Aerospace Tećnology Institute“ (ATI), u saradnji sa Ministarstvom biznisa, energije i industrijske strategije Velike Britanije.

Rols-Rojs je ušao i u partnerstvo sa „Erbasom“ na razvoju „E-Fan X“ tehnologije, koja bi trebalo da predstavlja novi korak u razvoju hibridnih komercijalnih aviona.

Izvor: Energetika.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti