Natura 2000 u kadru se zahuktava – tri nedelje foto-konkursa

 

Tokom treće nedelje foto-konkursa „Natura 2000 u kadru“, na našu adresu stiglo je stotinak fantastičnih fotografija. Takmičari su ozbiljno shvatili svoj zadatak i veoma je teško da naš stručni žiri odabere nekoliko najboljih u moru fantastičnih prizora.

 

Samo da podsetimo – nagradni foto-konkurs traje do 27. novembra, broj fotografija koje možete poslati nije ograničen! Svoje viđenje prirode, zabeležene budnim okom Vaše kamere, šaljite putem ovog linka…Osim prirode, šaljite nam i fotografske zabeleške aktivnosti koje čovek obavlja u prirodnom okruženju. Očekuju Vas vredne nagrade – otvorite četvore oči!

 

Kad smo već pomenuli nagrade, evo šta očekuje autore najbolje rangiranih fotografija:

Nagrada 60.000 dinara
Nagrada 45.000 dinara
Nagrada 35.000 dinara

Teme na koje treba da obratite posebnu pažnju su: priroda i prirodne lepote, biljni i životinjski svet, vode i vodni resursi, ljudske aktivnosti u zaštićenim područjima, održivi turizam i održiva poljoprivreda. 

 

Foto: Unsplash/Marco Xu

Svake nedelje naš stručni žiri praviće selekciju najboljih fotografija koje su pristigle u toku sedmice. Članovi žirija su: vođa projektnog tima EU za Naturu 2000 u Srbiji Ana Injigo, projektni menadžer u Delegaciji EU u Srbiji Antoan Avinjon, koordinatorka projekta u Ministarstvu zaštite životne sredine Snežana Prokić, fotograf Bojan Džodan, multimedijalna umetnica Mina Radović i glavna urednica Energetskog portala Nevena Đukić.

Snežana Prokić je jedna od članica žirija koji će birati najbolje fotografije. Ona je master inženjer šumarstva, a u Ministarstvu zaštite životne sredine gde je dugo godina zaposlena odgovorna je za upostavljanje ekoloških mreža u Republici Srbiji uključujući i mrežu Natura 2000. Zahvaljujući profesionalnoj edukaciji i učestvovanju na brojnim i značajnim međunarodnim obukama, već dvadeset godina Snežana radi na unapređenju sistema zaštite prirode integralno povezujući planiranje očuvanja biološke raznovrsnosti i prirodnih resursa u okviru sistema zaštite životne sredine.

Foto-konkurs zajedno sa Energetskim portalom organizuje i projekat EU za Naturu 2000 u Srbiji.

Mreža Natura 2000 je međunarodna ekološka mreža zaštićenih područja koja su svrstana u dve kategorije shodno Direktivi o staništima i Direktivi o pticama.

Projekat podržava Ministarstvo zaštite životne sredine da uspostavi prvu listu potencijalnih lokacija u Srbiji koje će biti deo evropske mreže Natura 2000.

Namera nam je da kroz ovaj foto-konkurs široj publici pokažemo prirodne lepote Srbije i da naše sugrađane podsetimo koliko je važno da čuvamo raznovrsnost biljnog i životinjskog sveta.

Zažmurite na jedno oko – uhvatite svoj omiljen komadić prirode!

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti