WWF pokrenula kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetska organizacija za zaštitu prirode WWF pokrenula je kampanju protiv izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu jer je to, kako navode, “igra u kojoj svi gubimo“.

Iako energiju crpe iz obnovljivih izvora, male hidroelektrane štetne su za okolinu jer zagađuju i isušuju reke. Osim toga, male hidroelektrane (mHE) nisu ni delotvorne — iako im je 2018. na Balkanu bilo dodeljeno 70 odsto državnih podsticaja, proizvele su samo 3,6 odsto ukupne električne energije.

Izgradnjom malih hidroelektrana svako od nas gubi, i to višestruko: gubi reke i nacionalne parkove koji se isušuju, endemske vrste riba, plodno tlo, radna mesta i još mnogo toga.

“Podsećamo javnost da je glavni motiv za gradnju malih hidroelektrana na bosanskohercegovačkim rekama izrazito štetan podsticaj za proizvodnju električne energije iz malih hidroelektrana (OIE). Zahvaljujući ovom sistemu, građani Bosne i Hercegovine isplatili su milione evra subvencija privatnim investitorima, a istovremeno gube neverovatne prirodne vrednosti i resurse“, navodi WWF.

Da podigne svest o svim ovim gubicima, WWF je pokrenuo kampanju u Bosni i Hercegovini i regionu s ciljem obustave davanja državnih podsticaja za male hidroelektrane, jer bi bez njih većina od čak 2700 projekata izgradnje malih hidroelektrana na Balkanu bila neisplativa, a onda i zaustavljena.

WWF je pozvao građane da potpišu peticiju i pridruže se borbi za spas reka u Bosni i Hercegovini i regionu.

Za više informacija pogledajte ovde.

Izvor: bljesak.info

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti