Rumunija zabranila izvoz žitarica i prodaju energetskih firmi

Vlada Rumunije odlučila je da zabrani izvoz pšenice, kukuruza, pirinča, suncokreta i drgih žitarica i uljarica, kao i ulja, šećera i različitih pekarskih proizvoda dok je na snazi vanredno stanje zbog epidemije koronavirusa.

Foto-ilustracija: Unsplash (Bruno Kelzer)

Rumunija je jedan od najvećih izvoznika cerealija u Evropskoj uniji. Ta zemlja prodaje i na evropskom i na tržištima drugih zemalja, poput bliskoistočnih.

U 2018. je Rumunija izvezla 12 miliona tona cerealija.

Kako prenosi Euraktiv Rumunija, zabrana će se odnositi na sav izvoz ali će prodaja unutar EU biti dozvoljena uz uslov da zemlja kupac dokaže da je roba za njenu ili EU potrošnju i da neće biti preusmerena u treće zemlje.

Kao znak potvrde odlučnosti vlade da zabrani izvoz, najavljeno je da vlasti više neće izdavati fitosanitarne sertifikate koji se koriste kod izvoza.

Tokom vanrednog stanja zabranjena je i prodaja većinskih udela u kompanijama, uključujući Nacionalni energetski sistem.

Obe odluke su uključene u pravilnik o vanrednom stanju objavljen u večernjim satima 9. aprila i primenjivaće se nakon što budu objavljene u službenom listu.

Foto-ilustracija: Unsplash (Paul Mocan)

Euraktiv Rumunija piše da još nije jasno zašto je vlada odlučila da zabrani prodaju energetskih firmi.

Ranije se Kina udružila sa rumunskom državnom kompanijom radi gradnje novog energetskog kapaciteta u postojećoj elektrani. Međutim, na tom planu se do sada ništa nije desilo.

Krajem marta Evropska komisija je objavila smernice kojima poziva članice da u punoj meri koriste mehanizam za nadzor stranih investicija kako bi se u vreme ekonomske nestabilnosti zaštitila ključna evropska infrastruktura.

Češki ČEZ, koji ima brojnu imovinu u Rumuniji, nedavno je objavio da planira da se više fokusira na domaće tržište i proda imovinu u inostranstvu.

Kompanija je saopštila da su mnogobrojni investitori pokazali interesovanje, uključujući rumunske, ali do sada nije realizovana nijedna prodaja.

Izvor: Euraktiv.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti