Rumunija počinje da vadi gas iz Crnog mora za pet godina

Foto-ilustracija: Unsplash (Danil Sorokin)

Ministar energetike Rumunije Virdžil Popesku rekao je da bi ta zemlja mogla da postane gotovo energetski nezavisna kada kompanije Romgaz i OMV Petrom počnu da vade gas iz Crnog mora.

Odluka o investiciji još nije doneta, ali je Popesku optimista da će gas početi da stiže za pet godina i to deset milijardi kubnih metara godišnje.

„Ukoliko investiciona odluka bude doneta 2022, sudeći prema razgovorima koje smo imali sa Romgazom i OMV Petromom, investicija bi trajala četiri-pet godina i gas bi počeli da vadimo 2026. godine“, rekao je rumunski ministar u intervjuu za EURACTIV.

Rumunska državna kompanija za gas Romgaz preuzeće učešće američke kompanije EksonMobajl (ExxonMobil) u perimetru Neptun dip (Deep), gde su rezerve gasa procenjene na oko 100 milijardi kubnih metara.

Transakciju treba da odobre Vrhovni savet za nacionalnu odbranu i Nacionalna agencija za mineralne resurse, a Popesku se nada da će sve biti završeno početkom 2022.

Proizvodnja gasa u zoni vađenja mogla bi da dostigne, prema procenama, deset milijardi kubnih metara godišnje, što je gotovo dovoljno da se pokrije ukupna rumunska godišnja potrošnja tog energenta od 12 milijardi.

Romgaz i OMV Petrom inače nisu jedine energetske kompanije koje investiraju u toj oblasti. Kompanija rival Crno more nafta i gas (Black Sea Oil and Gas) uskoro će početi proizvodnju u drugom perimetru.

Prvobitno se očekivalo da vađenje gasa počne ove godine ali su neki radovi kasnili. „Mislim da će početi da pumpaju gas u prvom kvartalu 2022… Proizvodiće se milijardu kubnih metara, oko 8-9 odsto rumunske godišnje potrošnje“, rekao je Popesku.

I ministar i investitori kažu da Rumunija ima priliku da postane vodeći „ofšor“ proizvođač gasa u EU. Međutim, da bi počela investicija, potrebne su promene zakona o „ofšor“ proizvodnji, ukazuju ulagači.

Popesku veruje da će izmene zakona biti brzo usvojene. „U (vladajućoj) koaliciji smo raspravljali amandmane na (zakon o) ‘ofšor’ (proizvodnji). Uskoro ćemo predstaviti izmene (zakona) u parlamentu“, rekao je rumunski ministar.

I Crno more nafta i gas i Petrom kažu da su izmene zakona ključne za nastavak njihovih investicija na području Crnog mora.

Direktorka OMV Petroma Kristina Verkere (Christina Verćere) rekla je da su „neočekivane promene u vladi“ dovele do kašnjenja izmena zakona i istakla da je gas iz Crnog mora od strateškog značaja za Rumuniju.

„Svako kašnjenje amandmana na zakon znači pritisak na projekat, predstavlja pretnju energetskoj bezbednosti Rumunije i vodi povećanju uvoza gasa“, upozorila je ona.

Kako je rekla, bez projekta Neptun dip, uvoz gasa biće povećan na 50 odsto potrošnje u 2030.

Rumunija je jedna od članica EU koja se zalaže da Unija prizna nuklearnu energiju i prirodni gas kao prelazne investicije na putu ka klimatskoj neutralnosti do 2050.

Foto-ilustracija: Pixabay

Popesku je rekao da je optimista da će i nuklearna energija i gas biti uključeni u EU taksonomiju zelenih investicija, odnosno da će biti klasifikovane kao zelena ulaganja. Međutim, ni negativna odluka po tom pitanju neće promeniti planove Rumunije da investira u prirodni gas, dodao je ministar.

Kako je rekao Popesku, već godinama se razgovara o restrukturisanju sektora energije iz uglja a pregovori o  izbacivanju uglja iz upotrebe zasnovani su na Fondu za modernizaciju EU koji je Brisel lansirao za finansiranje energetske tranzicije u deset članica sa najmanjim prihodima.

Međutim, Rumunija insistira na uključivanju gasa i nuklearne energije u EU taksonomiju zelenih finansija kako bi osigurala investicije.

„To bi poslalo signal tržištu da prirodni gas još može da se finansira… To je signal investitorima da mogu da nastave sa ulaganjima na tom planu“, rekao je Popesku.

Izvor: EURACTIV Romania/EURACTIV.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti