„Drumska strela“ od sada i na struju

Foto: Drumska strela

Srpski tim studenata „Drumska strela“ predstavio je svoj novi bolid na električni pogon na Mašinskom fakultetu. Iza ovog projekta stoji tim od 60 studenata sa sedam beogradskih fakulteta. Vozilo sa novom litijum-jonskom baterijom dostiže brzinu od 100 kilometara na sat za manje od tri sekunde, navode konstruktori.

Drumska strela postoji već 11 godina i iza njih devet izrađenih vozila sa motorom SUS (sa unutrašnjim sagorevanjem), dok je ovo prvo vozilo studentskog tima koje će ići na struju.

Ceo projekat je pokrenut 2019. godine, ali je usled pandemije bio znatno usporen.

„Smatram da je ovaj projekat jedna avangarda, pionirski projekat u smislu dualnog obrazovanja, pre dualnog obrazovanja“, rekao je Bogdan Čarapić, vođa tima.

Projekat je iste godine prvi put predstavljen na takmičenju u Silverstonu.

Neke od novina su ovom bolidu su promena mesta baterije, umesto da bude iza vozača sada je pored njega, dostupnost dijagnostike vozaču na kontrolnoj tabli, monokok šasija od karbona asimetričnog dizajna.

Rečeno je da je tim imao dosta izazova u projektovanju i izradi delova. Prilikom izrade i sklapanja elektronike, jedan od problema sa kojima su se susreli i kriza čipova koja trenutno vlada u svetu.

Pored promene sistema kočenja, oslanjanja i upravljanja, promenjen je i ceo koncept prenosnika koji predstavlja nakomlpeksniji i najveći mehanički skok u jednom elektro vozilu.

Pored studenata Mašinskog fakulteta u izradi celog projekta učestvovali su i studenti Elektrotehničkog, Tehnološko-metalurškog, Arhitektonskog i Fakuleta organizacionih nauka, Vojne akademije i Fakulteta dramskih umetnosti.

Izvor: Nova Ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti