Novi Sad uskoro dobija električne autobuse

Foto-ilustracija: Pixabay

Ulicama Novog Sada uskoro će saobraćati niskopodni električni autobusi. Ugovore o kreditu za nabavku deset autobusa potpisali su Miloš Vručević, gradonačelnik Novog Sada i Mateo Kolangeli, regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj.

Osima nabavke električnih autobusa biće obezbeđena i infrastruktura za punjenje, a ceo projekat se realizuje pod okrilјem Programa „Zeleni gradovi“ EBRD koji je zasnovan na velikom iskustvu te institucije u investiranju u opštinsku/gradsku infrastrukturu.

“Uvođenje autobusa na električni pogon u deo javnog prevoza putnika je od velikog značaja za Novi Sad. Idemo u korak sa svetskim i evropskim trendovima koji prate tehnološki razvoj prevoznih sredstava, a ono što smo najavlјivali u periodu iza nas, konačno smo formalizovali potpisivanjem ovog Ugovora. Sa velikim zadovolјstvom i nestrplјenjem očekujemo realizaciju kupovine prvih električnih autobusa, čime kreće nova etapa javnog prevoza u gradu. JGSP „Novi Sad“ je raspisalo tender za kupovinu prvih deset električnih autobusa i kupovinu prateće infrastrukture 4. novembra, rok za podnošenje ponuda je 4. januar 2022. godine, dok je rok za isporuku 13 meseci”, istakao je Vručević, navodi se u saopštenju.

Kako je dalje naveo EBRD će finansirati ovu kupovinu sa kreditom od osam miliona evra na period od osam godina, odnosno uz dve godine grejs perioda i šest godina otplate, sa kamatnom stopom od 1,1 odsto. 

Regionalni direktor Evropske banke za obnovu i razvoj Mateo Kolangeli se zahvalio gradončelniku i njegovim saradnicima na odličnoj saradnji i naglasio da Novi Sad definitivno pripada porodici „Zelenih gradova“.

“Sada smo otišli korak dalјe, jer smo nakon uspešno realizovanog projekta sa JGSP „Novi Sad“ i nabavke velikog broja autobusa na prirodni komprimovani gas, započeli proces nabavke električnih autobusa. Zajednički cilј nam je očuvanje životne sredine i stvaranje uslova za kvalitetniji život lјudi u gradovima”, kaže Mateo Kolangeli.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti