Novi Sad dobija zalivne sisteme za zaštitu višedecenijskih stabala

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

U toku su radovi na izgradnji modernog zalivnog sistema u Futoškom parku, koji će pomoći da se obezbedi dovoljno vlage za biljni svet nezavisno od vremenskih uslova te da se na taj način sačuvaju od sušenja višedecenijska stabla i doprinese unapređenju kvaliteta vazduha u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Ministarstva zaštite životne sredine.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je radove zajedno sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem i tom prilikom istakla da su u borbi protiv aerozagađenja prioritetni projekti kojima može da se poveća procenat pošumljenosti.

„Primetili smo prethodnih godina da se stara stabla suše i zato smo uložili značajna sredstva za moderne zalivne sisteme, koji funkcionišu tako što zalivaju koren stabla sa oko 20 litara vode na sat. Ranije je pokrivenost ovakvim sistemima u Novom Sadu bila oko tri odsto, a kroz ove projekte koje sa Gradom realizujemo još i u Limanskom parku i Bulevaru Evrope, taj procenat će se povećati. Zadovoljna sam što se u Futoškom parku radovi obavljaju punom parom, i što će biti završeni do kraja godine. Radovi u Limanskom parku će biti gotovi za dvadesetak dana, a u Bulevaru su zahtevniji jer se sistem postavlja ispod saobraćajnica. Pored toga što brinemo o višedecenijskim stablima, trudićemo se da dodatno pošumljavamo„, rekla je Vujović i dodala da je sa gradonačelnukom razgovarala i o novim projektima za što zdraviju životnu sredinu.

Prema njenim rečima, Ministarstvo sufinansira zalivne sisteme u Novom Sadu sa 90 miliona dinara, dok Grad učestvuje sa 31,7 miliona. .

„Ministarstvo je početkom godine raspisalo konkurse putem kojih smo dodelili sredstva u 38 lokalnih samouprava. Projekti će biti realizovani u ovoj godini. Pošumljavanje i ozelenjavanje je prepoznato i u Zelenoj agendi i jedan od glavnih faktora u borbi protiv klimatskih promena, a trudićemo se da nastavimo sa ovakvim aktivnostima za bolji kvalitet života građana“, kazala je ministarka.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti