Novi Sad – Za obnovu poljoprivredne mehanizacije 100 miliona dinara

Foto-ilustracija: Unsplash (Scott Goodwill)

Poljoprivrednim proizvođačima, koji su ostvarili pravo na subvencije po konkursu za investicije u fizičku imovinu u sektoru voća, povrća i ostalih useva, dodeljeni su ugovori. Kako je istakao Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, za ovaj konkurs izdvojeno je 100 miliona dinara.

“Konkursom za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava ove godine akcenat smo stavili na priključnu poljoprivrednu mehanizaciju. Cilj je bio da je obnovimo, s obzirom da je prosečna starost priključne mehanizacije u Srbiji preko 20 godina. Potpisano je ukupno 252 ugovora, s tim što je 175 ugovora potpisano sa poljoprivrednicima mlađim od 40 godina“, istakao je sekretar Božić i naveo da će i naredne godine prioritet Sekretarijata biti upravo obnova poljoprivredne mehanizacije, jer bez njenog osavremenjavanja nema ni konkurentne poljoprivrede, pa ni povećanja produktivnosti i prinosa po hektaru, navodi se u saopštenju.

Prema rečima Branislava Nedimovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, budžet za podsticaj poljoprivrede uvećan je dva puta u poslednjih sedam do osam godina.

Nedimović je na panelu „Poljoprivreda na prvom mestu“, u okviru 88. sajma poljoprivrede u Novom Sadu, istakao da su prošle i ove godine subvencije za poljoprivrednike bile velike i da će se sa time nastaviti, te da su na raspolaganju konkursi Svetske banke i sredstva iz IPARD fondova.

“Ono što nas očekuje u narednom periodu je konkurs Svetske banke za stočare i ratare, kao i poziv vezan za ruralni razvoj”, rekao je ministar.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti