Rešenje za održavanje i produžavanje veka industrijskih baterija

Foto: Lidac

Firma Lidac battery management postoji od 2014.  godine, a budući da je stručni tim okupljen još 2010. godine, slobodno se može reći da imaju više od decenije iskustva u radu sa industrijskim baterijama. Pozicionirali su se kroz koncept baterijskog menadžmenta, adekvatnog servisiranja i održivog razvoja. To je upravo ono što nude svojim korisnicima usluga i kupcima. Nikola Seratlić, osnivač i generalni direktor kompanije Lidac battery management, tvrdi da je moguće održati pa čak i produžiti baterijski kapacitet. U razgovoru za Energetski Portal, Nikola objašnjava zašto je to ne samo moguće već i važno.

EP: U čemu se sastoji koncept baterijskog menadžmenta?

Nikola Seratlić: Reč je o konceptu tri stuba održivog razvoja – 3 E, gde naši korisnici mogu da očekuju vidljive koristi u oblastima energije, ekologije i ekonomije. Ceo koncept našeg rada i pružanje značajnih koristi klijentima ne bi bio moguć bez najmodernijih tehnologija, znanja i najnaprednijih veština iz oblasti održavanja industrijskih baterijskih sistema. Ceo know-how kao i kompletna tehnologija, mašine i oprema potiču iz Sjedinjenih Američkih Država, gde smo ih i nabavili, a danas su rasprostranjene i širom Evrope.

U FOKUSU:

EP: S obzirom na to da baterije degradiraju tokom životnog veka, da li je moguće održati njihovu energetsku efikasnost, odnosno kapacitet?

Nikola Seratlić: Naravno, uz pomoć novih tehnologija i znanja moguće je povratiti pasivizirani kapacitet baterije, odnosno vratiti njenu energetsku efikasnost. Budući da baterija predstavlja hemijski izvor električne energije, ona je podložna konstantnim hemijskim procesima i reakcijama koje se unutar nje odvijaju. Procese i reakcije koji utiču na degradaciju baterije nije moguće zaustaviti ali je moguće povratiti pasivizirani kapacitet baterije do kog je došlo usled pomenutih procesa ali većinom usled neadekvatnog održavanja i korišćenja. U konkretnom slučaju govorimo o olovno kiselastim industrijskim baterijama kojih još uvek ima najviše u eksploataciji. Na osnovu našeg dosadašnjeg iskustva, možemo da tvrdimo da je moguće održati baterijski kapacitet do kraja životnog veka baterije ili u određenim slučajevima značajno produžiti životni vek.

EP: Pomenuli ste princip 3 E – osnovne stubove održivog razvoja. Šta oni znače za vašeg korisnika? 

Nikola Seratlić: Ovde govorimo o mogućim i vidljivim koristima našeg delovanja. Korisnik naših usluga dugoročnog održavanja, servisiranja ili revitalizacije baterija može da očekuje benefite koji se mogu valorizovati kroz direktnu ekonomsku uštedu, održanu i vraćenu energetsku efikasnost baterije i smanjenu količinu odloženog opasnog otpada. Sve navedene prednosti smo utvrdili i potvrdili kod svakog korisnika naših usluga.

EP: Imajući u vidu energetsku krizu koja je u jeku, da li je uz vašu pomoć, ili pomoć modernih tehnologija, moguće smanjiti utrošak električne energije za punjenje baterija?

Nikola Seratlić: To zavisi od toga o kojim baterijama pričamo. Kod nekih baterija je to moguće. Najbolji primer jesu olovno kiselaste baterije za vučna vozila, tačnije električne viljuškare kojih u našoj državi ima u značajnom broju, s obzirom na to da sva logistička, transportna i proizvodna preduzeća koriste ove viljuškare. Za te tipove baterija naši partneri iz Belgije razvili su najmodernije procesne punjače koji mogu smanjiti potrošnju električne energije i do 30 odsto za punjenje baterija u električnim viljuškarima, što složićete se nije zanemarljiva ušteda. Ako na to dodamo i naše redovno održavanje i držanje energetske efikasnosti baterije na maksimalnom nivou, onda te uštede u potrošnji električne energije mogu da dosegnu i do 50 odsto.

Intervju vodila: Nevena Đukić

Intervju u celosti pročitajte u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti