Broj 27 – decembar 2022

  Fokus tema: odgovorno poslovanje

  Sigurno vas povremeno ophrvaju sumnje, možda čak i beznadežnost, pa se zapitate kuda ide ovaj svet. Rat, energetska i finansijska kriza, brojne surovosti kojima je čovek nažalost uvek iznova sklon kad svet meri aršinima isključivo svojih potreba.

  Mediji nas zasipaju zastrašujućim novostima iz sveta, mada ni vesti iz domaćih prodavnica nisu nimalo optimistične, i sve nas to samo još više uverava u bezizlaznost pozicije u kojoj smo se našli… Priznajem da se i meni to često dešava, naročito u poslednje vreme. Tada mi sve priče deluju prazno, pa čak i novinski članci koji bi možda mogli da deluju pozitivno ili makar osvežavajuće, ali nisu stigli do mene u pravom času.

  Iako ne mogu da predvidim u kakvom raspoloženju uzimate ovaj novi broj Magazina u ruke, ipak se nadam da ćete našim tekstovima dati priliku. Nemam bolji razlog od ovog: uprkos svemu, postoje svetli primeri u našoj zemlji. Brojni ljudi, organizacije i kompanije trude se da unesu duh promene boreći se za bolju budućnost za sve nas. A sami znate koliko je teško napraviti nekakav napredak ma čime da se bavite.

  Zato vas pozivam da dopustite da vas naše priče oraspolože, da nešto saznate i da nekome pomognete. Recimo, sledeći put kad poželite da se oslobodite nekog komada nameštaja, tekstila, ili zastarelog električnog uređaja, obratite se humanitarnom servisu Odnesi koji će vaš višak stvari dopremiti siromašnoj grupi ljudi kojima bi one bile od velike koristi. Informacije o tome kako da zakažete ovaj besplatan servis pronaći ćete u tekstu Odnesi me, ponesi me.

  Možda u vama čuči uspavan uzgajivač organske hrane i čeka pravi trenutak da davnu želju probudi. U tom slučaju, primer životnog puta Pavla Đorđevića biće vam od velike koristi. U tekstu o njemu i njegovoj bašti pod naslovom Ljubav na prvi pogled – Organela pronaći ćete inspiraciju.

  Ovim je tek otvoren prozor u novi broj Magazina, dalje je sve na vama. A čekaju vas brojne priče o kampanjama kao što je „Spasimo hranu, spasimo humanost”, stanju naše energetike koje nije beznadežno prema mišljenju uvaženog profesora dr Nikole Rajakovića, zatim tekst o Ekološkoj čitanki, investicijama u solarne elektrane i Kragujevcu, koji je proglašen eko-opštinom u kategoriji energetske efikasnosti.

  Za kraj, iskoristiću ocenu profesora Rajakovića i reći da ipak ima svetla na kraju tunela. 

  Magazin pogledajte OVDE.