Mreža Charge&GO se širi

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Ako vam se čini da razvoj elektromobilnosti u našoj zemlji umnogome liči na komičnu situaciju u kojoj ili imate konzervu ili otvarač, niste mnogo daleko od istine. Vlasnici električnih automobila, ma koliko ih bilo u Srbiji, a pominje se čak 900 registrovanih što novih što polovnih vozila, u stalnoj su potrazi za informacijama o novougrađenim punjačima, dok vlasnici punjača željno iščekuju veći broj električnih vozila kako bi se primakli zacrtanoj margini za isplativost svog biznisa.

Da bismo utvrdili kako se razvija elektromobilnost u našoj zemlji, biće dovoljno da napravimo mali osvrt. Činjenica je da do pre sedam, osam godina gotovo da nije bilo javnih punjača, a izvestan broj kompanija odlučio se za tada vizionarski pristup pa su ugrađivali punjače na svojim parkinzima kako bi učinili mogućom planiranu zamenu svoje flote električnim vozilima. Naravno, tada je bilo tek par desetina električnih vozila.

Danas, stvari stoje malo bolje. Ako danas pogledate mapu na plugshare.com, uočićete na desetine lokacija sa punjačima u našoj zemlji. Ipak, promene u sektoru transporta tek nam predstoje kao i promene u načinu korišćenja prevoznih sredstava. Nema sumnje da će u fokusu biti razvoj mreže punjača za električna vozila kako bi se omogućila tranzicija ka održivom transportu.

U FOKUSU:

Kompanija Charge&GO, kao lider razvoja elektromobilnosti u Srbiji, upravo radi na širenju svoje mreže punjača. Trenutno je u toku postavljanje punjača na svim lokacijama maloprodajnog lanca Stop Shop. Od početka avgusta vozači električnih vozila mogu da svrate do Stop Shop-a u Sremskoj Mitrovici, Lazarevcu i Požarevcu i dopune svoje baterije. Na parkingu Stop Shop-a u Vršcu, dostupan je punjač snage 120 kW, dok je posetiocima ovog lanca prodavnica u Zaječaru na raspolaganju punjač snage 60 kW.

Foto: Bojan Džodan/MT-KOMEX

Očekuje se da uskoro budu pušteni u rad punjači snage u rasponu od 24 do 120 kW u Čačku, Subotici i Smederevu, a do kraja godine i na drugim Stop Shop lokacijama širom Srbije.

Na mapi Charge&GO mreže mogu se naći i brzi i ultrabrzi punjači na GAZPROM benzinskim stanicama, kao i na četiri naplatna punkta na autoputu, i to kod Vrčina, Horgoša i Trupala-Niš. Najlakši način za pristup punjačima predstavlja aplikacija Charge&GO koja vozačima električnih automobila pruža mogućnost da napune svoje vozilo, obave plaćanje a zatim i pregledaju sesije punjenja. Potrebno je da prvo da se korisnik registruje i nakon toga može da uživa u svim pogodnostima kao što su niže cene. Osim mreže punjača u našoj zemlji, korisnicima aplikacije na raspolaganju su i hiljade punjača širom Evrope koji su deo partnerske mreže.

Priredila: Milica Radičević

Tekst je objavljen u Magazinu Energetskog portala ODGOVORNO POSLOVANJE

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti