Reebok „izbacio“ patike napravljene od kukuruza i pamuka (VIDEO)

Adidas proizvodi patike od plastike prikupljene iz okeana. Nike – od reciklirane kože.

Foto: Reebok

I Reebok je odlučio da uhvati „zeleni“ korak svojih konkurenata. Odnedavno ovaj sportski džin proizvodi patike od pamuka i kukuruza.

Model NPC UK Cotton + Corn dostupan je po ceni od oko 10 hiljada dinara (95$).

Na deklaraciji ovih cipela u odeljku „korišćeni materijali“ navedeni su „organski pamuk“ za spoljašnjost i „zamena za gumu na bazi kukuruza“ kao gradivni element za đon, dok je unutrašnjost izrađena od ricinusovog ulja.

U proizvodnji ovih bež patika nisu upotrebljene veštačke boje, a i pakovanje je u znaku ekologije. U vaše ruke doći će u kutiji podobnoj za reciklažu.

U toku samo jedne godine sa traka proizvodnih pogona za sportsku opremu izbaci se 20 milijadi pari obuće a u njihovom nastanku neizostavno se koriste i naftni derivati. Da li je čovečanstvu od 7,6 milijardi zaista neophodan ovaj neverovatan broj sportskih cipela? Verovatno nije – kostantno štancanje modela je neodrživa praksa kojoj bi trebalo da stanemo na put.

S tim ciljem – Reebok pravi modele patika od „stvari koje rastu“.

Kako biste koračali na kukuruzu, Reebok je donji deo patika napravio od sastojka pod nazivom Susterra propanediol, koji je razvila američka fabrika bio-artikala. NPC UK Cotton + Corn najavljuje održivu liniju ovog sportskog brenda. Reebok je njen izlazak na tržište najavio još krajem prošle godine.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti