RE-SOURCE CROATIA – Sklapanje prekograničnih PPA ugovora 

Foto: OIEH

Sigurno snabdevanje eletričnom energijom iz obnovljivih izvora po unapred dogovorenim cenama su benefiti PPA ugovora. Prednost za sve korisnike ovih ugovora, i kupaca i proizvođača, jeste što nema nikakvih barijera kada je reč o granicama. 

O prekograničnoj kupovini električne energije razgovaralo se na trećem panelu RE-Source Croatia konferencije. 

Stefano Mirielo, iz evropske RE-Source platforme, bio je moderator ovog panela na kom su predstavnici velikih kompanija objasnili kako su im upravo korporativni PPA ugovori obezbedili siguran nastavak proizvodnje tokom energetske krize, ali su rekli i šta misle o njima.

Vinćenzo Kuinci, iz kompanije MYTILINEOS S.A, kaže da je njegova kompanije otišla i korak dalje i da proizvode energiju iz OIE. On se posebno osvrnuo na mogućnosti koje donose virtuelni PPA ugovori i dodao je da se ovaj tip ugovora sve češće potpisuje. 

Dorota Debinska-Pokorska, partner u kompaniji PwC Poljska, istakla je da ona lično nije za kupovinu zelene energije pomoću virtuelnih PPA ugovora van granica zemlje i to zbog velikih rizika koje oni nose.

Pročitajte još:

“Stvaranje PPA ugovora unutar zemlje je kompleksno, a prekogranični ugovori su dodatno zahtevni upravo zbog različitih pravnih odredbi zemalja iz kojih su kupac i proizvođač zelene energije. Različita zakonodavstva i pripadnosti različitim energetskim tržištima nose dodatni rizik”, kaže ona i dodaje da je uvek bolje kupovati energiju unutar granica iste zemlje. 

Foto: OIEH

Njen stav podržava i Branimir Beljan, iz Danske Commodities, koji kaže da ako nema dovoljno energije za potpisivanje PPA ugovora unutar iste zemlje, onda je preporuka kupovina unutar regiona jer zemlje istog podnevlja obično dele isto referentno energetsko tržište. 

Aleo Jurak, iz kompanije RESALTA d.o.o. iz Slovenije, ističe da kompanija u kojoj radi PPA ugovor uglavnom potpisuje unutar granica zemlje u kojoj posluje, ali u zemljama u kojima imaju predstavništva.

Lejla Mešić Suljić, PPA manadžer u BayWa r.e. navodi sve prednosti PPA prekograničnih ugovora i navodi primer da je kompanija u kojoj radi do sada potpisala 1.9 GW PPA ugovora. Istakla je da su nedavno potpisali i prvi PPA ugovor za energiju proizvedenu iz agrosolara.

Zaključak održane konferencije je da su mogućnosti PPA ugovora neograničene i da će sigurno još dugo biti važan model kupoprodaje zelene energije, ali se u njihov razvoj mehanizmima zaštite mora uključiti i država. 

Konferencija RE-Source Croatia organizovana je u saradnji sa evropskom RE-Source Platformom sa kojom je OIEH potpisivanjem saradnje postao deo RE-Source imena i nacionalni Hub – mesto znanja i razmene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i region. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti