RE-Source Croatia – kako do PPA ugovora

Foto: OIEH

Energetska kriza i rast cena električne energije pokazuju da je energetska nezavisnost jedan od prioriteta ukoliko želimo stabilnost i održivo poslovanje. U idealnom slučaju svi bi želeli da unapred znamo iznos na računu za električnu energiju, a da smo ujedno sigurni da ona dolazi iz obnovljivih izvora energije. Upravo to omogućavaju PPA ugovori (Power Purchase Agreement), o kojima se kod nas tek priča.

Konferencija RE-Source Croatia – je prva regionalna konferencija o razvoju PPA ugovora za kupovinu zelene energije direktno od proizvođača, koju je organizovalo Udruženje OIEH. Kako je rečeno na konferenciji PPA ugovori otvaraju velike mogućnosti i veoma su važni za energetsku budućnost Hrvatske i Evrope.

“Veliki broj učesnika potvrđuje aktuelnost i važnost ove teme za energetsku tranziciju i savremeno tržište energije. Nagli porast cena električne energije prošle je godine postao velik izazov u poslovanju mnogih kompanija, ali je istovremeno naterao na ozbiljnije razmišljanje i traženje dugoročno najboljeg rešenja. Odgovor je poznat i jednostavan, ali su ga tek u okolnostima krize mnogi postali svesni – da je jedino dostupna energija iz obnovljivih izvora put ka energetskoj nezavisnosti”, rekla je Maja Pokrovac, direktorka OIEH.

Kako je dodala Evropska komisija je ove nedelje predlogom reforme tržišta električne energije poslala jasnu poruku da zelena energija treba da bude svima dostupna.

Pročitajte još:

Stefano Mirielo, savetnik za javne politike u evropskoj RE-Source platformi, naglasio je važnost ovog koraka za razvoj PPA u Hrvatskoj i regionu. On je istakao da će cPPA ugovori imati ključnu ulogu u tranziciji Evrope prema klimatskoj neutralnosti i dodao je kako je sve više kupaca iz industrije zainteresovano za dugogodišnju kupovinu zelene energije kroz PPA ugovore. 

Hrvatska je prošle godine prvi put upisana u evropsku PPA statistiku, uz prvi potpisani virtualni PPA ugovor o kom se razgovaralo tokom prvog panela – Kupovina zelene energije direktno od proizvođača u Hrvatskoj.

Foto: OIEH

Igor Radojković iz Hrvatskog Telekoma pojasnio je virtualni model PPA ugovora na čijem sklapanju rade i naglasio da im je to deo strategije dostizanja klimatske neutralnosti do 2040. godine. On je dodao da im je jedan od ciljeva i da do 2025. godine 50 odsto potrošnje bude iz obnovljivih izvora energije.

Ivona Zagajski iz Advokatskog društva Marohnić, Tomek & Gjoić govorila je o razlikama između fizičkog i virtualnog PPA ugovora, o stavkama o kojima treba voditi računa, ali i o tome da se svaki pojedinačni ugovor pravi po meri kupca i proizvođača energije. Važno je odmeriti rizike i prednosti, a dugoročno, koristi ovakve kupovine mnogo znače za tržište.

Prema rečima Željke Blatančić iz Zagrebačke banke, sve više je zahteva za finansiranje OIE projekata putem PPA ugovora. Zato banke ubrzano rade kako bi se prilagodile potrebama tržišta.

Mislav Slade Šilović iz PwC Hrvatska govorio je o tome kako je pre nekoliko godina bilo teško razgovarati o PPA ugovorima i objašnjavati sve njihove prednosti, ali da dolazi do promena i da je sada sve više zainteresovanih za ovu temu.

Tomislav Ćurković, direktor ENCRO-a podelio je svoje iskustvo potpisivanja virtualnog PPA ugovora za vetroelektranu koja će se uskoro graditi. On je istako da cPPA i PPA ugovori treba da budu jedan od glavnih podsticaja za razvoj OIE.

Konferencija RE-Source Croatia organizovana je u saradnji sa evropskom RE-Source Platformom sa kojom je OIEH potpisivanjem saradnje postao deo RE-Source imena i nacionalni Hub – mesto znanja i razmene iskustva o PPA ugovorima za Hrvatsku, ali i region. 

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti