Energetska kriza traži inovativne pristupe rešavanja problema visokih cena električne energije

Foto: OIE Hrvatska

Maja Pokrovac, direktorka OIE Hrvatska za Energetski portal govori o energetskoj krizi, cenama električne energije, obnovljivim izvorima energije i RE-Source Croatia konferenciji – prvoj u regionu na temu kupovine zelene energije direktno od proizvođača, koja će se održati 17.3.2023. godine u hotelu Šeraton u Zagrebu

EP: Zadnjih godinu dana suočavamo se s velikim rastom cene električne energije, a Vi ste na čelu privrednog udruženja koje okuplja kompanije iz sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj. Koje promene uočavate uzrokovane energetskom krizom?

Maja Pokrovac: Nagli porast cena električne energije doveo je mnoge u tešku poziciju. Ne samo u Hrvatskoj nego i u svim zemljama regiona, svi se suočavaju s višim iznosima na računima za električnu energiju. To najviše osete kompanije iz sektora energetski intenzivne industrije. Njima je iznos koji plaćaju za električnu energiju izrazito velik udeo troškova poslovanja. Energetska kriza je svima podigla svest o važnosti sigurnog snabdevanja energijom i predvidivosti troškova za tu energiju jer bez toga nema održivog poslovanja. Vidljiv je povećan interes za obnovljive izvore energije i kod građana i u privredi. Sve više kompanija se odlučuje na ulaganje u vlastitu proizvodnju električne energije kroz postavljanje krovnih solarnih elektrana, sve s ciljem da pokriju deo svojih energetskih potreba i manje zavise o tržišnim promenama cene. Ipak, onima koji imaju veliku potrošnju energije ni krovni solari nisu dovoljni.

EP: Na koji način njima pomoći, postoji li neka mogućnost u sektoru obnovljivih izvora energije koja nije isključivo ulaganje u sopstvenu elektranu?

Maja Pokrovac: Postoji rešenje koje kompanije u svetu i EU već godinama primenjuju, ta praksa je poznata i pre nego što je nastupila energetska kriza. Potpisuju ugovore o direktnoj kupovini električne energije direktno od proizvođača iz obnovljivih izvora (PPA – Power Purchase Agreement). Time postižu sigurno dugoročno snabdevanje energijom koju plaćaju po fiksno ugovorenoj ceni. Na ovaj način mnogi pokrivaju i do 100 odsto svojih energetskih potreba. Ugovori se potpisuju na period od pet do dvadeset godina, a mnogi se odlučuju na duže razdoblje jer time dobijaju mnogo veću sigurnost i ne zavise od kupovine energije po promenjivim tržišnim cenama. Korporacije koje ugovaraju PPA ugovore dolaze iz različitih sektora jer svi žele da kupuju 100 odsto zelenu energiju i ujedno osiguraju stabilan iznos mesečnih ili godišnjih davanja za energiju koja dolazi iz obnovljivih izvora te lakše planiranje godišnjih troškova. Ovi ugovori pružaju neograničene mogućnosti primene, a najvažnije je da se njima se obe strane štite od volatilnosti tržišta. 

Foto: OIE Hrvatska

EP: Čini se kao dobro rešenje, ali na našem tržištu dosad nepoznato. Kako se sklapaju takvi PPA ugovori?

Maja Pokrovac: Više je oblika i načina na koje ovakva saradnja može biti ostvarena. Proizvođač nergije iz obnovljivih izvora može biti u blizini onoga ko će tu energiju da koristi, ali može biti i u susednoj županiji ili pak mnogo dalje. Sve je popularniji virtualni PPA kod kojeg nema fizičkih isporuka električne energije od proizvođača OIE prema kupcu. Postoje i prekogranični PPA ugovori kada na primer elektrana iz Hrvatske želi da potpiše ugovor o isporuci električne energije kroz dugogodišnje razdoblje s kupcem iz druge zemlje. Naravno, može i obrnuto. Mnogo je modela PPA ugovora na tržištu i uvek se bira onaj koji je najbolji i za proizvođača zelene energije i za njenog potrošača. Fokus je na sigurnoj isporuci energije po dogovorenoj ceni koja kupcu omogućava lakše planiranje troškova. S obzirom na to da je reč o novoj temi, o kojoj se malo zna ne samo u Hrvatskoj nego i regionu, odlučili smo da organizujemo RE-Source Croatia konferenciju, na kojoj će 17.3.2023. u hotelu Šeraton u Zagrebu, stručnjaci koji sprovode ovakve ugovore u evropskim zemljama preneti svoje znanje i iskustvo. Čućemo i primere kompanija koje kupuju zelenu energiju putem PPA ugovora unutar svoje zemlje ili iz inostranstva. OIEH je postao deo velike evropske RE-Source platforme posvećene razvoju PPA ugovora u EU, koja je osnovana 2017. u Bruxellesu, a bavi se promovisanjem boljeg okvira za korporativno korišćenje obnovljivih izvora energije na EU i nacionalnom nivou i pomaganjem u realizaciji punog potencijala obnovljivih izvora energije u Evropi. Mi smo, kao nacionalni predstavnik evropske RE-Source platforme, postali središte informacija i znanja o ovoj temu za Hrvatsku, ali po upitima koji nam stižu iz susednih zemalja, rekla bih i za region. 

EP: Kome je sve ova tema važna? 

Maja Pokrovac: Prema dosad iskazanom interesovanju predstavnika nacionalnih i međunarodnih institucija, konsultanata, pravnih i finansijskih stručnjaka, advokatskih društava, banaka, industrije, preduzetnika, proizvođača obnovljive energije, ali i predstavnika građanskih i evropskih inicijativa – ova je tema važna svima. To zapravo ne čudi jer svi traže najbolje rešenje, a to znači sigurno i cenovno predvidivo. Energetska kriza traži inovativne pristupe rešavanja problema visokih cena električne energije. Takvo rešenje je moguće naći u razvoju zelene energije iz obnovljivih izvora koje imate u sopstvenoj zemlji jer to omogućava sigurnost snabdevanja i vodi ka energetskoj nezavisnosti. Ujedno, to je održivo rešenje za energetski intenzivnu industriju, ali i sve one kojima je važna predvidivost troškova za električnu energiju. To je celo domaćinstvo – veliki, srednji, mali preduzetnici – bez obzira na svoju veličinu, imaju potrebu za energijom. Evropska platforma RE-Source prepoznala je delovanje OIEH u ohrabrenju razvoja obnovljivih izvora energije i sinergijskom radu na traženju kvalitetnih rešenja i veoma mi je drago što će njihovi stručnjaci svoja iskustva i znanja podeliti na našoj konferenciji. 

Dodatne informacije i prijave za konferenciju na: info@oie.hr.

EP

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti