Rast cena u Evropi uzdrmao ekonomiju, šta je u Srbiji najviše poskupelo u februaru

Foto-ilustracija: Pixabay

Rast cena primetan je i u Srbiji i u Evropi. Direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević rekao je za RTS da su u februaru najviše poskupeli hrana, piće i energenti, ali se i saglasio sa finansijskim institucijama koje smatraju da je rast cena privremen.

Prema njegovim rečima, Narodna banka Srbije ne bi se saglasila sa konstatacijom da se ne vidi kraj rastu cena i da se očekuje da će doći do smirivanja zahvaljujući monetarnoj politici i merama Vlade, kao i zbog toga što, kako je ocenio, sukobi u Ukrajini neće potrajati.

„Ja to od samog početka razumem kao nešto što će morati da se završi, ovako ili onako, brzo, jer eskalacija tog rata koji je zapravo sada lokalna stvar, on se odvija na tlu Ukrajine, nije samo to. Sada je tu eskalaciju prevazišla eskalacija podsnabdevenosti evropskog tržišta i rasta cena na evropskom tržištu i to rađa sve moguće i nemoguće probleme vezane za ekonomiju, za potencijalnu recesiju i nestašice najvitalnijih proizvoda“, kazao je Kovačević.

Istakao je da nije još završeno snimanje cena u martu i da će, nakon obrade, biti objavljene 10. aprila.

„Opšti indeks cena u februaru mesecu je 8,8 kod nas. U Evropskoj uniji je 6,2 posto. U evrozoni je 5,8. Šta su vodeće cene u tom indeksu – to su hrana, piće i energenti. Hrana i piće su poskupeli za 15,2 posto u odnosu na februar prethodne godine. Transport je poskupeo za nekih 13,3 posto, tu su energenti, kao što su naftni derivati“, istakao je Kovačević.

Naveo je da su gas i struja poskupeli za 4,2 odsto, što je, kako je dodao, slično kao u januaru. Kovačević je objasnio da je rast cena dinamički vrlo sličan evropskom, iako je indeks cena u Srbiji viši.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku je ocenio da je projekcija inflacije od 7,7 odsto koju su privrednici dali realna, ali da to zapravo nije prava prognoza i projekcija i da oni to rade na tri do četiri meseca.

Kovačević je istakao da je prosečna neto plata u decembru bila 74.629 dinara, odnosno 635 evra, a da je u januaru, koji je specifičan mesec zbog manjeg broja radnih dana, plata niža nego u decembru, odnosno 70.920 dinara (603 evra).

„To je rezultat, pre svega, kretanja plata u privatnom sektoru. U javnom sektoru, to znamo, prema planovima budžeta, došlo je do povećanja, ali će se to povećanje registrovati za februar mesec. Planirano je sedam posto povećanje, a zdravstvo i bezbednost oko osam posto“, kazao je Kovačević.

Dodao je da se u februaru očekuje povratak plata na nivo sličan onom iz decembra, a da će nominalni rast plata biti zabeležen i zbog inflacije.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti