Skoro 1.000 evra za tonu uljane repice

Foto-ilustracija: Pixabay

Pravi haos se odigrava na tržištu uljane repice. Cene i dalje rastu, nakon što su u prethodna tri trgovačka dana porasle za oko 70 evra. Predviđeni majski ugovor je u utorak popodne uvršten u kontinuirano trgovanje po ceni od 980 evra po toni što je tek nešto ispod granice od 1.000 evra, izvestio je Agrarheute. Nova žetva trgovana je po 778,50 evra po toni.

Očekivano je da će setva ove ratarske kulture u Ukrajini krajem leta 2022. biti veoma komplikovana s obzirom na vojni sukob i nestašicu inputa i goriva.

Analitičar kompanije Agritel je rekao da cene uljane repice rastu u periodu sveopšteg rasta cena biljnog ulja kao i sirove nafte. Među njima je i suncokretovo, budući da su Rusija i Ukrajina dva vodeća proizvođača te uljarice u svetu. Samo Ukrajina izvozi više od 50 odsto suncokretovog ulja. Nezahvalno je predviđati dalji razvoj situacije u svetlu trenutnih događanja.

U ovoj marketinškoj godini, do 13. marta, Evropljani su uvezli ukupno oko 3,7 miliona tona uljane repice. Oko 1,6 miliona tona ili 44 odsto dolazi iz Ukrajine, a 1,2 miliona tona ili 34 odsto iz Australije. Iz Kanade je uvezeno 15 odsto, a manje količine su stigle iz Moldavije i Srbije.

Najveći evropski uvoznik je Holandija, čiji uvoz trenutno iznosi oko 833.000 tona. Nemačka je do sada uvezla 795.000 t iz trećih zemalja, a Francuska 782.000 t.

Manji uvoz iz Južne Amerike

Situaciju je dodatno zakomplikvala viša argentinska izvozna taksa na sojinu sačmu i sojino ulje. Indonezija je odlučila da poveća svoje izvozne takse kako bi obezbedila svoje domaće tržište. U Brazilu se očekuje manji prinos uljane repice. Lokalna poljoprivredna uprava Conab smanjila je procenu žetve brazilske soje za dodatnih 2,7 miliona tona na 122,8 miliona tona u odnosu na prethodnu godinu kada je prinos žetve bio 138,1 miliona tona.

Izvor: Agroklub

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti