Raspisan konkurs za idejno rešenje o rekonstrukciji centra Podgorice u pešačku zonu

Foto: Glavni grad Podgorica

U cilju oživljavanja centra grada, širenja pešačke zone i obezbeđivanja parking prostora, Glavni grad Podgorica raspisao je međunarodni konkurs za izradu idejnog rešenja za rekonstrukciju Trga nezavisnosti.

Imajući u vidu da je u pitanju glavni gradski trg, očekuju se rešenja koja će ovaj prostor tretirati na jedinstven i prepoznatljiv način, a u skladu sa potrebama građana i posetilaca.

S obzirom na to da je revitalizacija centra grada jedan od primarnih zadataka gradske uprave, rekonstrukcija trga podrazumevaće izmeštanje automobilskog saobraćaja i davanje prednosti pešacima u okviru celog zahvata trga.

Očigledan potencijal ovog prostora je centralna pozicija u gradskom jezgru od izuzetnog identitetskog, kulturnog, socijalnog i ekonomskog značaja za Podgoricu.

Značajna je mogućnost povezivanja sa obližnjim otvorenim javnim prostorima u jedinstven sistem pešačke zone, sa velikim potencijalom za razne sadržaje i funkcije prilagođene savremenom načinu života. Pored toga, izgradnjom višeetažne podzemne garaže u velikoj meri će se rešiti problem nedostatka parking mesta u centru grada.

Postojeće stanje trga definisano je rekonstrukcijom iz 2006. godine, međutim zbog promena navika građana i trenda umanjenja značaja centra grada za društveni život, trg nije zaživeo na očekivan način. Prostor je ostao u određenoj meri izdvojen frekventnim saobraćajem, koji otežava pristup trgu pešacima .

Dokumentacija je dostupna na linku.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti