Pametni gradovi regiona – Podgorica, Skoplje, Tirana, Sarajevo i Priština

Francuska vlada podržala je nastavak implementacije projekta „Smart City“ za pet gradova regiona među kojima je i Podgorica. Tim povodom gradski Menadžer Marjan Junčaj, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović i direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić, održali su u utorak, 23. juna, onlajn sastanak sa ekspertima francuske konsultantske agencije Espelia.

Foto: Glavni grad Podgorica

Francusko Ministarstvo finansija u saradnji sa ambasadama, prethodno su podržali projekat „Pametnih gradova“ preko razvojne agencije AFD (Agence Francaise de Developpement) koja je dala podršku agenciji Espelia da, kao pobednik na međunarodnom konkursu, bude konsultant u ovoj fazi projekta.

Tehnička podrška odnosi se na 5 gradova regiona- Skoplje, Tiranu, Sarajevo, Prištini i Podgoricu i vredna je oko 600.000 evra koji će biti ravnomerno usmereni na sve navedene gradove.

Učesnici ovog onlajn sastanka su govorili o različitim iskustvima i najbitnijim strategijama pametnih gradova u budućnosti. Predstavljeni su glavni ciljevi tehničke podrške koji se odnose na Lokalni digitalni akcioni plan, mapiranje postojećih okvira koji imaju uticaj na razvoj, postavljanje prioriteta i plana investicija, koji bi u bliskoj budućnosti dodatno unapredili kvalitet gradskih usluga i kvalitet života u Podgorici.

U tom smislu Urbani prioriteti, Digitalni prioriteti i uticaj krize izazvane virusom KOVID-19 prepoznati su kao prioriteti i izazovi koji ih obavezuju da posvete pažnju digitalnim rešenjima koja imaju zdraviju osnovu i daju brže rezultate.

Podsećamo, nakon prošlogodišnjih konsultacija sa francuskim ekspertskim agencijama i Ambasadom Republike Francuske, kada je i predstavljen projekat „Digital Cities in Western Balkans“, ovaj sastanak je važan korak napred za Glavni grad koji će nastaviti da unapređuje pametna rešenja u svim oblastima delovanja.

Izvor: Glavni grad Podgorica

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti